4G ще остане доминираща мобилна технология до 2027 г.

Повишените разходи за живот са един от факторите, които забавиха напредъка на 5G
(снимка: CC0 Public Domain)

Може би неочаквано за мнозина, 4G ще остане доминираща мобилна технология до 2027 г., като броят на потребителите ѝ ще продължи да расте през 2023 г., сочи прогноза на анализаторите от Omdia.

Популярността на 4G ще започне да намалява едва през 2024 г. Въпреки това, тази мобилна технология ще запази най-голям дял абонати до 2027 г., твърди експертният доклад.

Потребителите на 5G мрежи са се увеличили до 446 милиона души през 2022 г. Броят на потребителите на 4G през същата година е 592 милиона. Само 31% от мобилните оператори са били готови да предложат 5G свързаност през миналата година, но техният дял ще нарасне до 59% до края на 2023 г.

Анализаторите посочват няколко ключови фактора, които забавиха прехода към 5G спрямо първоначалните очаквания. Сред тях са повишаването на разходите за живот и инфлацията, лошото мрежово покритие поради липса на инфраструктура, разочарованието от скоростта на новия стандарт за пренос на данни, както и липсата на приложения, където използването на 5G наистина е необходимост.

Интересен факт е, че сред общия брой нови мобилни връзки през миналата година, около 30% не са били на смартфони – това са таблети, лаптопи, носима електроника, устройства за интернет на нещата, за които 5G не е належаща технология в момента.

Omdia очаква през 2023 г. да се появят около 150 милиона нови потребители на 5G мрежи. Това е със 7,2% по-малко от предишните прогнози. Анализаторите очакват също темпът на преход към новия комуникационен стандарт да се ускори от 2025 г., когато ситуацията на световния пазар може да се нормализира.

Мобилните оператори ще продължат да инвестират в развитието на мрежова инфраструктура от ново поколение. Според прогнозите на Omdia, до 2027 г. броят на потребителите на 5G мрежи ще нарасне до 5,9 милиарда, което ще е около 71% от населението на планетата.

Коментар