Търсенето на лаптопи остава ниско, спадът продължава

Бизнесът с лаптопи продължава да страда от излишъците в складовете
(снимка: CC0 Public Domain)

Световният пазар на лаптопи е в трудна ситуация – търсенето е ниско, спадът продължава, сочи анализ на DigiTimes Research. Петте водещи производители (без Apple) регистрират отрицателната динамика на продажбите.

През януари 2023 г. обемът на доставките на преносими компютри от петте водещи PC марки е намалял общо с 29%, спрямо предходния месец, като на годишна база намалението е почти двойно.

Анализаторите обясняват ситуацията с бавното нормализиране на запасите в каналите за дистрибуция и сезонния спад на активността. В началото на годината доставчиците традиционно се подготвят за пускането на нови продукти и затова намаляват поръчките за съществуващи модели.

HP Inc. е лидер на пазара на преносими компютри през януари, тъй като е по-ефективен от своите конкуренти в ликвидиране на излишъците, натрупани в складовете. Второто място е за Dell, който се възползва от ръста в поръчките на корпоративни модели. Lenovo, на трета позиция, регистрира рязък спад спрямо декември и е силно засегнат от свръхпредлагането на ключови пазари.

Що се отнася до производителите на лаптопи по договор, Топ 3 търпи общ спад на доставките с 24% на месечна база. Compal се справя по-добре от останалите, благодарение на най-големия си клиент Dell, който увеличава поръчките. Освен това сътрудничеството с тайванските марки компютри остава стабилно.

Все още няма признаци за нормализиране в индустрията, но ръководството на Lenovo вярва, че търсенето на компютри може да започне да се възстановява по-бързо, отколкото мнозина очакват. Това съобщи наскоро председателят и главен изпълнителен директор на компанията Янг Юанцин, цитиран от Nikkei.

На конференция по повод на финансовите резултати на компанията, шефът на Lenovo призна, че компютърният пазар „все още се нуждае от известно време, за да елиминира излишъците и да нормализира запасите от устройства”. Китайският доставчик изчислява, че общите доставки на компютри за цялата 2023 г. ще спаднат с 5%. Въпреки това „още през втората половина на тази година” търсенето ще започне да нараства, прогнозира Ян Юанцин.

Лука Роси, президент на Lenovo Smart Devices Group, казва, че компютрите са „точно в центъра” на цифровата трансформация и новия хибриден начин на работа. Според него, в света има около 400 милиона остарели компютри, които ще трябва да бъдат заменени в дългосрочен план.

Анализатори от Gartner прогнозират, че усилията на доставчиците на компютри да намалят запасите ще забавят спада на пазара тази година до 6,8%. Като се има предвид това, доставките на персонални компютри се очаква да бъдат на ниво от 267,6 милиона единици, срещу 287,2 милиона през 2022 г.

Коментар