Хуманоиден робот се учи да бъде универсален

Хуманоидният робот Figure 01 някой ден може да отида в космоса като колонизатор
(снимка: figure.ai)

Младата компания Figure, основана през 2022 г., показа своя първи хуманоиден робот. Моделът Figure 01 ходи на два крака и е проектиран да замени хората при извършване както на рутинна, така и на по-сложна физическа работа.

Ключовата разлика между Figure 01 и повечето подобни роботи са алгоритмите за изкуствен интелект, които го управляват и му позволяват да се учи и подобрява с течение на времето. Роботът може да премине от основни задачи за повдигане и носене към по-сложни, превръщайки се в универсална машина за изпълнение на задачи, които са непосилни за хората или не им харесват.

Ограничени роботи с едно предназначени вече се използват широко в складовете на големи компании. Така например, в центровете за поръчки на Amazon те прехвърлят кутии на рафтовете, а в складовете на DHL разтоварват машини. Figure 01 е в състояние напълно да замени подобни роботи, като се превърне в универсално решение и върши цялата работа, на която човек е способен, казва основателят на стартъпа – Брет Адкок.

Други компании също се опитват да реализират подобни проекти. Достатъчно е да си припомним многофункционалния робот Honda ASIMO, „робонавтите” на НАСА, предназначени да помагат на екипажите на космически кораби, както и роботите на Boston Dynamics с усъвършенстван вестибуларен апарат. Стартъпът Figure иска да създаде интелигентна машина, която не само ще изглежда добре на демонстрации, но и ще носи директни ползи по време на работа.

Брет Адкок стартира Figure миналата година със собствените си пари, като похарчи $10 милиона. Преди това той създаде платформата за таланти Vettery и също така основа Archer Aviation – производител на електрически летящи апарати с вертикално излитане и кацане (eVTOL). Но сега Адкок работи само за Figure, в която планира да инвестира повече от $100 млн.

Той вече похарчи доста средства за привличане на специалисти по роботика и изкуствен интелект – от Boston Dynamics и Tesla, наред с други. Използвайки опита си в роботиката и изкуствения интелект, инженерите надариха Figure 01 с различни сензори, възприятия и навигационни алгоритми. На техническо ниво роботът се оказа нещо средно между кола с автопилот и манипулаторна ръка.

Към днешна дата са създадени пет прототипа на хуманоидния робот. Машината има 25 степени на свобода – може да се огъне в кръста, да вземе кутия от пода и да я постави на висок рафт. В бъдеще ръцете ще станат по-мобилни, което ще направи робота по-полезен на практика, тъй като сега той предимно само ходи.

Силата Figure 01 са AI алгоритмите, които го управляват и му позволяват да се учи и подобрява (снимка: figure.ai)

През следващите месеци роботът ще бъде подложен на задълбочени тестове, а до края на годината авторите на проекта искат да доведат машината до ниво, на което тя може да извършва повечето операции в склада. До 2024 г. ще стартира пилотен проект, в рамките на който 50 робота ще работят в реален склад, въпреки че пълният цикъл на проекта ще отнеме 20 или 30 години, признава Адкок.

Figure 01 е висок 168 см, тежи 60 кг, движи се със скорост 1,2 м/с, повдига товари до 20 кг и има живот на батерията 5 часа. Той наподобява Tesla Optimus с атрактивния си модерен дизайн, но технически съперничи на напреднал робот като Atlas на Boston Dynamics – Figure 01 има по-компактни усъвършенствани електрически задвижвания, които осигуряват по-плавни движения.

Някой ден, надява се шефът на компанията, походката на Figure 01 ще бъде неразличима от човешката. Основната концепция на проекта е ученето. Благодарение на това качество, роботът в крайна сметка ще се научи да изпълнява доста сложни задачи и ще стане по-достъпен както за производство, така и за покупка.

Бъдещият усъвършенстван робот ще намери приложение в сферата на производството, в търговията на дребно, като помощник в домакинството или дори като астронавт – група от такива хуманоиди би могла да колонизира други планети.

Коментар