Мини РС-тата Intel NUC формираха собствена пазарна ниша

Когато мястото е ограничено, Intel NUC има очевидно предимство в по-малките размери
(снимка: Intel)

Персоналните мини компютри Intel NUC, разработвани и произвеждани от процесорния гигант, вече сформираха собствена пазарна ниша и се радват на силно търсене в световен мащаб. Българският пазар не прави изключение – у нас има немалко крайни клиенти и фирми, които се възползват от мини формата за персонални компютри, съобщиха от дистрибутора АСБИС България.

Очевидно предимство на Intel NUC са по-малките размери. Когато мястото е ограничено, PC-то може да се разположи на видимо място или да се вгради в специализирана система като киоск или мрежа за разпространение на съдържание.

Същевременно малките размери не означават компромис с производителността. Серията NUC 12 Pro предлага всички актуални характеристики на модерен компютър, вкл. многоядрен процесор Intel от 12-то поколение, поддръжка на голям обем оперативна памет (до 64 GB) и най-бързите NVMe SSD, наличие на високоскоростни мрежови интерфейси 2.5 GbE и Wi-Fi 6E, както и на Bluetooth 5.2.

Мини компютрите Intel NUC спокойно могат да се справят с непрекъсната работа 24х7
(снимка: Intel)

NUC 12 Pro предлага и голям брой бързи USB портове, наред с възможност за свързване на до четири външни дисплея с ултра-висока резолюция, благодарение на интерфейсите HDMI 2.1 и Thunderbolt 4.

Версиите с поддръжка на Intel vPro технология предлагат допълнителен слой на удобство за системните администратори при отдалечено управление на клиентските компютри.

Друга серия, която се радва на значителен пазарен интерес заради много доброто съотношение цена/възможности, е Intel NUC 11 Essential. Макар и с по-скромни спецификации, тези компютри могат да покрият широк кръг задачи – от екипна работа и обработка на документи до киоски и стрийминг на съдържание.

Моделите Intel NUC 11 Essential използват процесори Intel Pentium Silver или Celeron, могат да поемат до 32 GB DDR4 памет и да се свържат с 4K дисплей с честота на опресняване 60 Hz посредством наличните портове HDMI 2.0b и DisplayPort 1.4. Мрежовите връзки под формата на 1000 Mbps Ethernet и Wi-Fi 5 предлагат висока скорост на трансфер.

Независимо от малкия формат, компютрите Intel NUC 11 Essential разполагат с цели шест USB порта – 2xUSB 3.2 Gen. 1 отпред, 2xUSB 3.2 Gen. 2 и още 2хUSB 2.0 отзад.

Мини компютрите могат да покрият широк кръг задачи, вкл. екипна работа
(снимка: Intel)

Мини компютрите Intel NUC се предлагат като полуготови системи, към които трябва да се добави само оперативна памет и SSD носител. Те спокойно могат да се справят с непрекъсната работа 24х7.

До края на март Intel NUC се предлагат на промоционални цени от всички партньори на АСБИС България. Мини компютрите се доставят с 3-годишна гаранция, уточниха от дистрибутора.

Коментар