България може да стане голям играч в зелената енергия

Проектът за плаващ фотоволтаичен парк има голямо екологично значение и потенциал за създаване на работни места, заяви д-р Петър Мрозик, собственик на Profine Energy
(снимка: Profine Energy)

България може да се превърне в устойчив енергиен център с най-големия плаващ фотоволтаичен парк в Европа, заяви д-р Петър Мрозик, собственик и главен изпълнителен директор на енергийната компания Profine Energy, на пресконференция в София.

Profine Energy, съвместно предприятие на германските компании Wirth Gruppe и Profine Group, възнамерява да инвестира до 1 млрд. евро в област Монтана чрез изграждане на плаващ соларен парк на язовир Огоста и съпътстващата го инфраструктура.

„Предстои ни дълъг път преди да потвърдим, че фотоволтаичният парк е възможно да бъде реализиран. В момента преговорите са само на проучвателен етап. Но ако всичко върви добре, той може да позиционира България сред големите играчи на европейската зелена карта”, каза д-р Морзик.

По неговите думи, проектът има голямо екологично значение, потенциал за създаване на работни места и намаляване на разходите за електроенергия. Profine Group вече е осъществила подобни проекти в Германия, Австрия, Нидерландия и Испания.

В момента фотоволтаичният проект е в много ранен етап, на който компанията извършва подробна техническа и икономическа проверка. Едва след като бъдат извършени първоначалните проучвания на място и бъде направена оценка на нормативната уредба, инвеститорът ще прецени дали да продължи с проекта и дали ще участва в евентуален търг, уточни д-р Мрозик.

Плаващите фотоволтаични паркове имат по-висока ефективност от обикновените, поради естествените свойства на водата да охлажда соларните панели, които от своя страна намаляват нивото на изпарения на водата и защитават местната флора и фауна.

Соларният парк на Profine Energy ще бъде най-големият проект от този тип в Европа. Проектът по никакъв начин няма да засегне използването на язовир Огоста за риболов, спортни и културни мероприятия, увериха от немския инвеститор. Този вид соларни паркове не създават никакви опасности за хората, животните и растенията.

Практиката в други държави показва, че плаващите паркове намаляват загубите на вода от изпарения, като по този начин запазват естествения хабитат на рибите и земноводните видове.

За България фотоволтаичният парк е от стратегическо значение, тъй като ще допринесе за икономическия растеж на страната, поради използването на местни подизпълнители, производители и вериги за доставка. Това също ще помогне на България да изпълни задълженията си към Европейския съюз по отношение на зеления преход.

Освен това проектът ще подпомогне икономическото развитие на Монтана и може да доведе повече германски и международни инвеститори в Северозападна България.

Понастоящем Profine Group изгражда соларни паркове в Сърбия и Босна с мощност съответно 500-600 MW и 100 MW. Инвестицията от 2 млрд. евро в Сърбия е за изграждане на индустриален въглеродно неутрален парк, в който производството на PVC профили ще се захранва изцяло със зелена енергия.

Коментари по темата: „България може да стане голям играч в зелената енергия”

добавете коментар...

  1. Фофу

    С позитанските “експерти” като тия по-долу, ще стане България на куково лято. Ще си стоим ервазийската кочина.

  2. op

    За сега играят само в нашия джоб.

  3. байхуй

    Ами замириса на зелено – крадените левове след 2024г няма да струват нищо- и сега гледай бум на строителството и всякакви идиотии. Вече започнаха във всяка нива да има соларни паркове,ама кви пари от къде са, фирми фантоми ,фактури фалшиви – мазало…
    това е един от начините за легализиране на крадени пари – от оръжейни заводи, от разни други неща – ако чете тук някой от държавните органи – нека да проверят едни хора и имоти на ул.10 в гр.Варна – само там има около 500 000 000 лева изпрани в една зона от няколко къщи 🙂

Коментар