Sony Ericsson съкращава 420 служители в САЩ

Може би кризата, която ни измъчва вече повече от година, тепърва има да се вихри, или пък тя e удобно извинение за мениджърски действия, които иначе няма как да се случат. Така или иначе масовите съкращения на служители в ИТ сектора продължават да “валят”.

Sony Ericsson е поредното попълнение в “черния списък” на масовите съкращения: компанията обяви, че ще затвори развойния си център “Research Triangle Park” в Северна Каролина, САЩ, освободжавайки 420 местни служители, съобщи Triangle Business Journal. Стъпката е част от план за глобална консолидация на регионалните офиси, който предвижда съкращаването на общо 2 000 служители по света.

На съкратените служители ще бъде предложено да се преместят да работят в Калифорния или Атланта, където компанията има офиси и където ще съсредоточи развойната си работа, насочена основно към разработването на смартфони. За тези служители, които не искат да се преместват, ще бъдат изготвени оферти за прекратяване на трудовите правоотношения по взаимно съгласие със съответните компенсации.

Малко преди новината да бъде съобщена официално, Engadget първа издаде намерението на SE да затвори “четири офиса: RTP в Северна Каролина, един по-малък завод в Маями, както и звената в Киста (Швеция) и Шенай”. Според хай-тек блога, общо 2 000 служители са на път да се разделят с работата си в SE. Съкращенията ще стават на етапи, допълва Engadget.

Откровено казано, пише Engadget, не сме толкова шокирани, колкото натъжени да чуем тези новини – SE напоследък отказва да запази темпото и да върви напред заедно с останалите производители на джобни устройства, а решението й да чака чак до другата година, за да пусне Android устройство, е показателно за избора, който я остави “в сянката” през последните няколко години. Надяваме се, че това реструктуриране ще я изведе в правилната посока”.

Коментар