Бъди марсианец, лесно е

НАСА и Microsoft създадоха сайт, който ще позволи на всеки желаещ да участва в научни изследвания на Марс. Проектът с необикновеното име Be a Martian (Бъди Марсианец) ще изпълнява няколко функции – развлекателна, образователна и научна, съобщи сайтът на агенцията.

Намираме се на етап от развитието, когато всеки може да бъде изследовател, казва Даг Маккуистион, директор на програмите за изучаване на Марс в НАСА. Агенцията разполага с неимоверно голям обем данни от космическите експедиции на Червената планета.

В архивите на НАСА има стотици хиляди изображения, получени от орбитата и повърхността на Марс. Всеки регистриран потребител на новия сайт ще може да участва пряко в научните изследвания на планетата.

Сайтът съдържа и различни конкурси. Един от тях, например, поставя пред участниците предизвикателството да преброят кратерите на повърхността на Марс.

НАСА преследва няколко цели с отворения подход към изследване на Червената планета. Хората ще се обучават и същевременно ще решават сериозни задачи, помагайки на агенцията. Компютрите не са способни да се справят с подобни задачи, коментира Марк Меркюри, директор по иновации в Microsoft.

Коментар