AI най-сетне може да „убие” мотивационното писмо

Днес, когато изкуственият интелект може да пише всичко, упражнението по писане на мотивационно писмо изглежда почти безсмислено (снимка: CC0 Public Domain)

Да използваш ChatGPT, за да напишеш мотивационното си писмо при кандидатстване за работа, на пръв поглед изглежда зле – като проява на мързел или пък опит за мамене. Но специалистите по подбор на персонал казват, че това не е чак толкова странно и в някои случаи е дори полезно.

Мартина иска по-добре платена работа, която да е и по-близо до мястото, където живее, но се страхува да напише своето мотивационно писмо. Тя се занимава с планиране на земеползването и дейността ѝ включва писане, но жената чувства, че не може да напише „смислено“ мотивационно писмо.

Решава обаче да послуша съвета на приятел и използва ChatGPT – софтуерът с изкуствен интелект за генериране на текст, който стана популярен през последните месеци. Мартина подава на AI системата описание на длъжността и някои квалификации за себе си, които иска да подчертае. ChatGPT съддава „адекватно“ мотивационно писмо, което тя набързо редактира.

В крайна сметка Мартина получи работата. Все пак не смята, че това е заради мотивационното ѝ писмо. „Мисля, че по-скоро са прегледали автобиографията ми“, казва тя.

Трудна и може би ненужна стъпка

Мартина е един от все по-многобройните кандидати за работа, които се обръщат към AI, за да се справят с една от най-трудните – и може би ненужни – стъпки в процеса на наемане. Скорошно онлайн проучване от сайта за услуги за работа Resume Builder установи, че почти половината от търсещите работа използват ChatGPT, за да пишат своите мотивационни писма. LinkedIn, TikTok и медиите изобилстват с информация за най-добрите начини да получите достойно мотивационно писмо от софтуера.

Използването на технология като ChatGPT за кандидатстване за работа повдига някои трудни етични въпроси, като например дали не се представяте погрешно пред потенциалния работодател. Но търсещите работа го виждат като полезна стъпка за напредък в процеса на кандидатстване за работа, който изначално е „изпълнен с неефективност и несправедливост“.

Наемането като цяло става все по-дълго и по-тромаво, а самите компании използват софтуер за отсяване на мераклиите – процес, който се описва като „черна кутия“. В днешно време това кара мнозина да се се питат дали мотивационните писма са важни и дали пък няма по-добри начини за проектиране на процеса на кандидатстване.

Доколко го искат работодателите?

Основната цел на мотивационните писма е да обяснят защо Вашият опит би Ви направил подходящ за дадена позиция. Но това е информация, която мениджърите по наемането могат да извлекат достатъчно ловко от Вашата автобиография или от разговор чрез телефонно обаждане. Сега, когато изкуственият интелект може да направи доста прилично мотивационно писмо с правилните подкани и малко редактиране, упражнението по писане на мотивационно писмо изглежда почти безсмислено.

Изобщо не е ясно до каква степен работодателите искат мотивационни писма в наши дни. Алекс Алонсо, главен специалист в Общество за управление на човешките ресурси, казва, че „повечето“ професионални работни места все още изискват мотивационно писмо. Според мнозина от работодателте обаче, този показател е по-близо до 10% или 20%. Данни от Indeed, където се поместват всякакви обяви за търсене и наемане, сочат, че само 2% от участниците на трудовия пазар споменават мотивационно писмо.

Публична тайна е, че много мениджъри по наемане на персонал всъщност не четат мотивационни писма. Алонсо споделя, че мениджърите по наемане на персонал прекарват много малко време, най-много няколко минути, в преглеждане на квалификацията на кандидата, преди да решат дали да го приемат или отхвърлят.

По принцип, мотивационното писмо може да бъде мястото, където кандидатът да обясни защо е подходящ за позицията, или да даде представа защо е решил да направи кариерна промяна, но всъщност много малко мениджъри по подбора действително стигат до тези детайли. Обичайно за всяка отворена позиция пред тях се изсипват стотици кандидатури. В повечето случаи за мениджърите по наемане на персонал е достатъчно да видят, че има включено мотивационно писмо, но е малко вероятно някой да се вгледа в текста, че и да прецени колко ерудирано, адекватно и убедително звучи.

Експерти казват, че искането за мотивационни писма е в упадък от известно време. Но независимо дали работата изрично изисква мотивационни писма или дали някой наистина чете, много търсещи работа все пак се страхуват да пропуснат този елемент от кандидатстването, за да не стане така, че точно тази нелепа подробност да им коства работата.

„Мисля, че мотивационните писма с напълно безполезни от доста време“, казва Ата Тарки, съосновател на фирмата за набиране на персонал TalentCompass и автор на „Evidence-Based Recruiting“. И все пак, ако работодателят държи да има мотивационно писмо, той следва да е много кратко и стегнато.

Алтернативите

При положение, че малцина четат изобщо мотивационните писма, използването на изкуствения разум изглежда логична стъпка – защо да не облекчим процеса?

Мнозина експерти по наемането казват, че е съвсем възможно да се използва ChatGPT, за да се състави „обща структура“ на писмото, а след това то трябва да бъде изгладено – да се редактира и оформи. Добро практическо правило е да дадете на AI описанието на работата и автобиографията си и да му покажете вашите умения, за да подчертаете как се вписвате.

Не е необходимо кандидатът да разкрива, че е написал мотивационното си писмо с помощта на ChatGPT. В крайна сметка хората използват шаблони за писане, за да съставят своите мотивационни писма, от доста години. Просто не бива да се забравя текстът да се редактира, за да е адекватен.

Алонсо от Обществото за управление на човешките ресурси смята, че ако кандидатът разкрие истината за използването на AI в мотивационното си писмо, това всъщност може да бъде от полза, тъй като демонстрира на потенциалните работодатели, че кандидатът е ефективен и находчив.

Техал Вагадия, специалист подобор на технически кадри, казва, че най-важният документ, който чете, е автобиографията. „Затова се уверете, че тя е актуална, добре написана“, съветва тя. „Биографията трябва да казва всичко, което трябва да каже, за да определи дали сте квалифициран за позицията или не. Като специалист по подбор на персонал за мен първият въпрос е: квалифициран ли е този кандидат за ролята, която набирам? Ако отговорът е „да“, каквото и да се казва в мотивационното писмо, няма значение“.

Ата Тарки казва, че е много по-ефективно да изпратите кратък имейл или съобщение в LinkedIn до работодателя, като кажете защо се интересувате от работата и предложите друга полезна информация. Познанствата и общите връзки могат да се окажат от полза за кандидатстващия.

Можете да прекарате времето, което сте спестили от писане на мотивационно писмо, в други полезни дейности за търсене на работа – като например задълбочено проучване на компанията, препоръчва Остин Белчак, основател на сайта за обучение Cultivated Culture и създател на видео, инструктиращо хората как да използват ChatGPT, за да напишат мотивационно писмо. Има смисъл и да се потърсят познати, работещи в дадената компания, които да дадат препоръка – това увеличава шансовете за наемане.

Очевидно има много добри алтернативи на страховитото мотивационно писмо. И докато не бъде заменено или отхвърлено напълно, кандидатите ще продължат да използват наличната технология, за да правят това, което им е в тежест.

Коментар