Варненски телеком глобен от КЗК

Стана практика Комисията за защита на конкуренцията да налага имуществени санкции за неверни твърдения в интернет. Днес комисията съобщи, че санкционира варненската фирма Глобъл Телеком ООД за увреждане доброто име на конкурент и нелоялно привличане на клиенти.

Деянието е извършено чрез използване на ресурсите на интернет – по подобен казус КЗК се произнесе и през октомври.

Компанията е глобена с 3 050 лв., а лицето Светослав Павлов Павлов – с 10 000 лв. за извършени нарушения по чл. 30 и чл. 36, ал. 1 от ЗЗК. Комисията постанови и прекратяване на нарушението.

Производството е образувано по молба на Хипернетуорк ООД срещу Глобъл Телеком и Светослав Павлов. Двете дружества предлагат достъп до интернет и интернет услуги на територията на морската ни столица.

Установените факти по преписката показват, че Светослав Павлов от името на Глобъл Телеком, в което съдружници са съпругата му и дядо му, публикува на сайта www.hypernetwork.net съобщение до абонатите на дружеството, което гласи, че на 16 юни 2009 г. в офисите на фирмата  е извършено претърсване от икономическа полиция и "поради установените нарушения официално фирмата преустановява дейност". Самият Светослав Павлов е съдружник в Хипернетуърк ООД.

Комисията приема, че подобни изявления представят в действителност фактите в изопачен вид, като се създава недоверие у клиентите. Само по себе си претърсването от страна на полицията не доказва наличието на нарушение и самият намек за това уврежда доброто име на дружеството.

На второ място доказателствата сочат, че Хипернетуърк не е преустановило своята дейност, а само е сменило доставчика на едро на интернет, Глобъл Телеком. Клиентите на дружеството обаче не могат да се осведомят за това, тъй като контактите в домейна препращат точно към Глобъл Телеком и реално потребителят получава информация не от самото засегнато дружество, а от неговия конкурент.

КЗК счита, че действията на ответното дружество и Светослав Павлов са умишлени и целят изтласкване на свой конкурент от пазара.

При определяне размера на санкциите Комисията е взела под внимание високия риск от увреждане доброто име на молителя, осуетяването на сключване на договори от негова страна, както и икономическото състояние на ответника.

Наскоро КЗК наложи глоби на фирма ЕТ "Венто-Тони Тодоров" и нейната служителка Пенка Павлова, заради публикации в специализиран форум, уронващи авторитета на конкурент.

Коментар