CPU проблем на Firefox удря нетбуците

Firefox има проблем с използването на процесорите и в резултат на това може да причини силно загрявяне при някои лаптопи. Проблемът става твърде сериозен при ултрапреносимите устройства. До този извод е стигнал един от редоввните автори в блога на Cnet News – Брук Кродърс.

Проблемът с Firefox и процесорите не е нов. Той е документиран на страницата на Mozilla за поддръжка под заглавие "Firefox консумира много CPU ресурси". На тази страница се казва, че “понякога Firefox може да изисква значителни CPU [т.е. процесорни] ресурси с цел да изтегли, обработи и покаже определено уеб съдържание”.

Предложението на екипа на Mozilla е да се избере и инсталира добавка (“add-on”) за Firefox, която блокира флаш-съдържанието.

При достъпване на сайтове с мултимейдино съдържание натоварването на процесора, което Firefox предизвиква, е около 30 до 60 процента, а понякога се “върти” дори около 80 процента. При други браузери то варива в границите 2-10%, сочи Кродърс.

Навярно повечето потребители не знаят за това и не биха го забелязали. Проблемът не е чак толкова осезаем при настолните компютри и при лаптопите.

Той обаче става крещящ, когато се проявява върху ултрапреносимите устройства. Това са както нетбуци, така и компактни машини като Apple MacBook Air. Те са много по-чувствителни на тема топлина заради компактния размер и особеностите на конструкцията.

Един от индикаторите за проблема е работата на вентилатора и нарастащия шум от него. При работа с Firefox и особено при отваряне на множество табове вентилаторът обичайно се ускорява до максимум. Той продължава да работи в този свръхнатоварен режим до момента на затваряне на табовете.

За потребителите на ултра-преносими машини остава алтернативата да потърсят браузер, който се справя по-добре от Firefox с мултимедийното съдържание, съветва Кродърс. Това може да е например Apple Safari (за потребителите на macBook Air) или IE (за Windows-базирани системи).

Коментар