Внимание: онлайн измами покрай Коледа

Празниците наближават с пълна пара. Работещите хора се готвят за почивката. Религиозните постят и се готвят за своите свети празници. Почти всички “сканират” витрините и се готвят да зарадват с подаръци своите близки. Магазините зареждат големи количества и се готвят да продават “като за края на света”. Е, и престъпниците потриват ръце и се готвят да направят своя “удар” покрай празничната еуфория.

За да предупреди за коледните онлайн измами, компанията за системи за сигурност McAfee публикува “12 онлайн измами покрай Коледа” – списък на заплахите, от които трябва да се пазим по празниците. Те варират от фалшиви поздравителни картички, носещи със себе си “подарък” – зловреден код, до измамни благотворителни акции, целящи да отнесат парите ни.

1) Благотворителни акции: Потребителите трябва да внимават, когато получават по електронната поща писма за благотворителни кампании и покана да дарят средства. Обикновено такива покани изглеждат напълно правдоподобни. Те обаче е много вероятно да имат за цел да откраднат парите ни. Особено ако приканват с един клик да дарим пари. Не само това, но амбицията им е да се сдобият и с номерата на кредитните карти и съответните кодове и пароли, което може да доведе и до кражби на самоличността.

2) Фалшиви фактури: напоследък все по-активно се говори за електронни фактури. Някои вече ползват такива и знаят как изглежда е-фактурата, но повечето хора не знаят. Покрай празниците обаче е възможно да получим електронни фактури за неща, които не сме поръчвали никъде. Това може да са фалшиви фактури от името на популярни електронни магазини. Друг вариант е да са бележки, претендиращи да са уведомления от куриерски служби, които приканват да им се представят точен адрес и данни за кредитна карта.

3) Приятелски покани по социалните мрежи: кибер-измамниците бродят из всички виртуални пространства. Покани и “подаръци” от непознати приятели в онлайн социалните мрежи трябва да се гледат с подозрение: възможно е да са от дружелюбно настроени непознати, но по-вероятно е да носят със себе си “подарък” – зловреден код, който неусетно се инсталира на компютъра и краде потребителски имена, пароли, номера на кредитни карти и др.

4) Празнични е-картички: бъдете предпазливи, когато отваряте електронни картички с поздравления за празниците. Особено ако са от сайт, за който не сте и чували. Заедно с поздравленията, чрез такива електронни картички можете да се сдобиете и с вируси, включително троянски коне, които тихомълком крадат ценни данни. Отваряйте картички, изпратени от хора, които със сигурност познавате. Ако ще пращате електронни поздравления, доверете се на утвърдени сайтове, за да предпазите и себе си, и приятелите си.

5) Луксозна бижутерия: нищо чудно да получите оферта да си купите за близките си луксозни бижута на супер цена. За празничния сезон предложенията може да включват марки като Cartier и Gucci, а цените да са твърде хубави, за да са истина. И действително, те не ще да са истински – ще ви отведат на сайтове, където или ще ви поканят да си дадете парите за подарък, който така и няма да получите, или ще ви заразят със зловреден код.

6) Пазаруване онлайн: ако ще пазарувате от е-магазини и най-вече ще плащате електронно, правете това само ако компютърът ви е свързан към добре защитена мрежа. Гледайте да има катинарче в долния десен ъгъл на браузера ви и адресното поле да започва с “https://…..” – в този случай “s”-то на края е знак за сигурността.

7) Празнична музика и колорит: злонамерените типове са наясно, че покрай празниците много хора си търсят коледни песни и музика, графични елементи за коледни украси, въобще всякакви празнични и фестивални средства за украса и настроение. Ровейки из сайтовете за теглене на такива приятни неща, можете да се озовете на измамнически сайтове, които да ви заразят със зловреден код.

8) Работа от къщи: безработицата навсякъде расте, а съкратените и останали без работа спешно търсят нова реализация. Нормално. Особено по празниците, когато трябват и парички за подаръците, и за добро изкарване на почивката. Покрай празниците като нищо могат да се се появят примамливи оферти за работа: високоплатена почасова работа, работа от къщи с добри доходи и т.н. Някои от тези сайтове навярно ще поискат да се прати известна сума за стартиране на примамливия бизнес. Това, естествено, е удобен начин за престъпниците да вземат парите ви. Други сайтове пък служат за пране на пари – те ще ви предложат да ви пратят пари, а след това вие да пратите на тях.

9) Търгове: покрай празниците McAfee очаква бум на фалшивите сайтове за търгове чрез наддаване. Доверете се на утвърдените имена, за да нямате неприятности.

10) Кражба на пароли: бъдете внимателни, когато посещавате различни сайтове и особено ако инсталирате нов софтуер, изтеглен от интернет. Крадците използват шпионски програми, за да подслушват какво набирате на клавиатурите си, като по този начин се добират до пароли за е-банкиране, номера на банкови карти и др. Дори само да ви откраднат паролата за електронната поща, пак ще имате куп неприятности.

11) Банкови писма: лесен и добре работещ трик на измамниците е да изпращат писма от името на някоя известна банка. Тези писма изглеждат съвсем автентични и ви канят да посетите някоя уеб-страница, уж за някаква рутинна справка. Не кликайите. Ако ви трябва сайтът на вашата банка, направете си усилието да си го напишете собственоръчно в адресното поле на браузера.

12) Откупи: престъпници, които вече са се добрали до компютъра ви, биха могли да направят този мръсен номер: заключват данните ви чрез криптиране и за да можете да достъпите данните си отново, ще искат от вас да им изплатите известна сума, за да декриптират данните. Най-добре е да се обърнете към полицията за помощ.

И накрая един съвет: каквото и да правите онлайн, не се оставяйте празничната еуфория да замъгли критичния ви поглед.

Коментар