Великобритания планира суперкомпютър със собствени чипове

ARCHER2, най-мощния суперкомпютър в Обединеното кралство, скоро може да има по-достоен наследник на трона (снимка: EPCC/The University of Edinburgh)

Британският министър-председател Риши Сунак разкри програма на правителството, която ще позволи на страната да „укрепи мястото си на световна научна и технологична суперсила до 2030 г.”. Един от основните проекти на програмата е HPC система, която може да се конкурира по мощност с най-производителните суперкомпютри в света.

Бъдещата машина ще конкурира суперкомпютъра Frontier, инсталиран в Съединените щати, който се счита за един от най-мощните в света, наред с китайските OceanLight и Tianhe-3. Министерството на финансите обаче все още не е дало съгласие за финансиране на проекта, оценяван на 1 милиард долара, според източници, на които се позовава The Register.

В момента министърът на финансите разглежда предложение от февруари на Министерството на науката, иновациите и технологиите за инвестиции в размер на £800 милиона ($946 милиона) в изграждане на суперкомпютъра. За сравнение, Frontier струва около $600 млн.

Подобен суперкомпютър ще даде тласък на местната технологична индустрия, тъй като се очаква изчислителната система да бъде изградена от британски фирми, използвайки чипове и системи, създадени също от британски производители. Тоест, не се предвижда участие на американската HPE и френската Atos, създали много от най-мощните суперкомпютри в света.

Британският стартъп Graphcore, който вече работи върху суперкомпютъра Good Machine AI, ще отговаря за новата изчислителна машина. Good Machine AI струва около 120 милиона долара и има производителност 10 eflops при изчисления с ниска точност (не FP64).

В проекта може да се включи Arm, тъй като първият в света Arm-базиран суперкомпютър Isambarad беше пуснат именно във Великобритания. Друг потенциален участник е американската Nvidia, която също използва Arm-ядра в най-новите чипове Grace Superchip и Grace Hopper.

Ситуацията със суперкомпютрите на Острова се утежнява от факта, че заради Брекзит, Обединеното кралство напусна консорциума EuroHPC, в чието създаване взе активно участие. Суперкомпютрите EuroHPC вече са класирани на трето (финландския LUMI от HPE) и четвърто (италианския Leonardo от Atos) място в последния рейтинг TOP500.

EuroHPC скоро ще внедри най-мощния европейски суперкомпютър с изкуствен интелект MareNostrum-5, първия от екзамащаб – JUPITER и шест квантови компютъра. В същото време Европейският съюз активно инвестира в създаване на собствени процесори и ускорители, както и системи за съхранение.

Коментари по темата: „Великобритания планира суперкомпютър със собствени чипове”

добавете коментар...

  1. Гого

    Със собствени чипове ли???
    тия дето си прецакаха икономиката от много акъл…
    от албиона да видат откъде духа вятъра първо.
    Нямат шанс. Тва не става ей така от днес за утре

Коментар