Китай заобикаля санкциите на САЩ чрез наем на оборудване

Наемането на изчислителен ресурс е начин за китайските фирми да заобикалят санкциите
(снимка: CC0 Public Domain)

От няколко години китайската технологична индустрия е под натиска на санкции, наложени от САЩ, които постепенно се затягат. Местните предприятия обаче намират вратички да избегнат ограниченията.

През есента на миналата година американските власти започнаха да ограничават доставките в Китай не само на оборудване за производство на чипове, но и на компоненти за суперкомпютри, сред които популярните ускорители Nvidia A100. Оказа се обаче, че санкционираните разработчици заобикалят ограниченията, като наемат изчислителна мощност или закупуват оборудване чрез своите дъщерни дружества.

Така например, китайските компании iFlytek и SenseTime, които са в списъка със санкции, са готови да използват наети сървърни системи, базирани на Nvidia A100, за да поддържат напредъка в работата си въпреки санкциите на САЩ, отбелязва Файненшъл Таймс. Наемането на оборудване излиза по-скъпо от притежаването му, но позволява на компаниите да поддържат темпото си на работа при наличие на външни ограничения.

Освен това, след въвеждане на есенната фаза на санкциите, в Китай започнаха да се появяват специализирани компании, които с помощта на държавно финансиране изграждат центрове за обработка на данни и предоставят услугите си на санкционирани фирми. Такъв е случаят с базираната в Шанхай компания AI-Galaxy, която е основана от възпитаници на Nvidia, предоставя достъп до клъстер, базиран на осем A100 чипа, за $10 на час.

Ограниченията за износ от Съединените щати не възпрепятстват купуването на необходимото оборудване чрез дъщерни дружества или посредници. Според американски експерти, забраните за износ все още не важат за китайските доставчици на облачни услуги. Проблем могат да бъдат само случаи на използване на тяхната изчислителна мощ за създаване на оръжия за масово унищожение.

Сега китайските компании се опитват да създадат необходимия запас от компоненти, за да поддържат съществуващата инфраструктура и да я разширят. Първоначално американските доставчици на облачни услуги бяха предпазливи към китайските клиенти, които наемат капацитет, но по-късно заключиха, че това не нарушава формално изискванията на правителството на САЩ.

Nvidia, в частност, насърчава клиентите си да се придържат към разпоредбите за контрол на износа, въпреки че не може да проследи крайната употреба на своите продукти.

Коментари по темата: „Китай заобикаля санкциите на САЩ чрез наем на оборудване”

добавете коментар...

  1. Фофу

    фофуфен, Колкто кажеш толкова ще ги изчакам тия китайци.

    Но моята изначачална мисъл беше че разни “българи” плюят на всички (или почти всичко) българско, но като стане въпрос за китайско, застават мирно, козируват и започват да пеят псалми възхвалващи китайците.
    Като или са крододилски сълзи, че американските людоеде уж нещо там, свободна конкуренция, ще кажеш че комунист рабира от свободна конкуренция. Или че са вече години далеч пред американцит,.

  2. фофуфен

    Фофич, Китай развива технологиите от има няма 20 години. САЩ го правят от 150 години. Да изчакаме още 30 – 40 години и да видим.

  3. Фофу

    Е, за какво им е на китайците да заобикалят санкциите. Те нали са водещи вече во Сички технологии. Американските людоеде репа да едЪт.

    Или поне така твърдеше един “Българин”, дето даже ни съветваше да учим китайски. Явно това е новата формула за “патриотизъм”, според тези “българи”.

Коментар