Samsung започва серийно производство на ново поколение 4-нм чипове

Samsung ще конкурира по-успешно TSMC с новия си 4-нм технологичен процес за чипове
(снимка: Samsung)

В надпреварата за по-тънки и усъвършенствани технологични процеси в производството на чипове Samsung е една от водещите сили. Корейската компания планира да започне серийно производство на трето поколение 4-нанометрови чипове още през първата половина на 2023 г., според източници от индустрията.

Samsung не само стабилизира процента на добив на годни продукти, но също така успя да подобри производителността, консумацията на енергия и други характеристики на чиповете, отбелязва Business Korea. Това дава възможност на компанията да привлече или върне в своята орбита големи корпоративни клиенти.

Доклад на Samsung от 12 март сочи, че компанията ще започне производство на второ и трето поколение 4-нм чипове през първата половина на настоящата година. Тези полупроводници осигуряват по-добра производителност, в сравнение с SF4E – ранната версия на 4-нм чипове.

Факт е, че дори след комерсиализацията на SF4E, Samsung не винаги успяваше да поддържа производството на качествени продукти на необходимото ниво, в резултат на което, според Business Korea, компанията загуби най-големия си клиент Qualcomm, който премина към TSMC.

Но добивът на годни продукти, произведени от Samsung по 4-нм технологичен процес, вече е достигнал 60%. Въпреки че компанията все още е далеч от TSMC, при която този показател е 70-80%, анализаторите отбелязват, че качеството на южнокорейската продукция бързо се подобрява, а това изостря също конкуренцията с TSMC на пазара на чипове по 5-нм и по-висок процес.

3-нанометровата технология за чипове е най-напредналата днес, но повечето продукти на модерните заводи все още са 4- и 5-нанометрови. Според Counterpoint Research, през третото тримесечие на миналата година 4- и 5-нм чипове заемат 22% от световното производство, на 6- и 7-нм се падат 16%, а на 16-, 14- и 12-нм чипове – 11% .

През февруари стана ясно, че Samsung възнамерява да заеме около 16 милиарда долара от подразделението си Samsung Display, за да развива производството на полупроводници, дори в условията на спад в търсенето и обща криза в индустрията.

Коментар