Китай проектира военни кораби с помощта на изкуствен интелект

В проектирането на китайски военни кораби се включва активно изкуственият интелект
(снимка: China Military Online)

Изкуственият интелект е стратегически приоритет за Китай, който се стреми към лидерство в технологиите и икономиката. AI навлиза бързо в различни сфери на стопанската дейност, вкл. във военното производство на страната.

Според публикации в китайски медии, изкуствения интелект вече се използва в системите за проектиране на военни кораби. Оказва се, че AI работи 300 пъти по-бързо от човек и без грешки.

Дори малки промени в проектите изискват обширна промяна на документацията, с която съществуващият персонал от работници няма време да се справи. Това налага разработване на AI конструктор на подсистеми за военни кораби, който може да реши проблема много по-бързо от хората.

До 2025 г. Китай ще разполага с 400 военни кораба, значителен брой от които все още не са проектирани и построени. Тестовете с AI показват, че за един ден изкуственият интелект може да свърши работа, която на човек би отнела 300 дни, съобщи South China Morning Post в публикация за иновацията в корабостроенето.

Освен това изкуственият интелект проектира със 100% точност, докато хората са склонни да правят грешки. Изпитанията показват, че AI системата вече е напълно готова за внедряване в производството.

Създадена от екип от China Ship Design and Research Center, тази напреднала AI ​​технология върши високоспециализирана работа – проектира електрическата подсистема на военните кораби. Данните са взети от базата с проекти от последните десет години и са адаптирани за нови дизайнерски решения.

Всъщност AI не изобретява нищо фундаментално ново, което прави възможно пускане на системата на сравнително слаби компютри, без да е необходимо продължително обучение.  Като цяло, създаденият от китайците дизайнерски изкуствен интелект работи под строгото ръководство на човек, но при значително намалени изчислителни ресурси и без грешки.

Коментар