Електронни бели рецепти вече се издават и от смартфон

Мобилното приложение еRx ще облекчи пациентите и общопрактикуващите лекари, заяви министър Георги Тодоров (снимка: МЕУ)

Всички лекари, които членуват в Български лекарски съюз (БЛС), вече могат да издават електронни бели рецепти от смартфон или таблет. По искане на Министерство на здравеопазването, „Информационно обслужване” АД разработи и пусна в експлоатация мобилното приложение eRx, което бе представено от служебния министър на електронното управление Георги Тодоров и служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

„Всички наши усилия са насочени към максимално облекчаване на пациента, да спестим неговото време и разхождане по институциите”, каза министър Георги Тодоров. По думите му, с пускане на мобилното приложение еRx ще бъдат облекчени значително и общопрактикуващите лекари.

Чрез мобилното приложение ще се издават бели рецепти от мобилно устройство, дори когато един лекар няма на разположение компютър. От всяка една точка, всеки един лекар ще може да изписва рецепта, която автоматично попада в електронното досие на пациента.

Хартиената рецепта ще бъде запазена към момента, за да се даде възможност на всеки един човек да има достъп до здравеопазване, уточниха участниците в пресконференцията.

Промяна ще има и при ТЕЛК-овата система в посока улесняване пътя на пациента и на медицинските лица. Вече е възможно да се изпраща електронно медицинско направление за ТЕЛК към регионалната картотека за медицинска експертиза.

Към момента са издадени над 266 000 електронни направления за ТЕЛК. По този начин всички корупционни практики и забавяния ще бъдат сведени ди минимум.

Досега през Националната здравноинформационна система се изписани над 28 млн. електронни рецепти, като 25 хиляди от тях са „бели” рецепти, стана ясно още на пресконференцията.

Коментар