Биткойн поскъпна на фона на банкови фалити

Биткойн се търгува за над 24 000 долара в момента, след спад през уикенда
(снимка: CC0 Public Domain)

Основните криптовалути поскъпнаха в понеделник на фона на плановете на правителството на САЩ да защити вложителите на фалиралите американски банки Silicon Valley Bank и Signature Bank.

Капитализацията на пазара на криптовалути в понеделник надхвърли 1 трилион долара, като се увеличи с около 14% за един ден. През уикенда пазарът на криптовалута претърпя рязък спад.

Миналата неделя Федералният резерв на САЩ публикува две изявления с едно ясно послание: вложителите в Silicon Valley Bank, както застраховани, така и незастраховани, ще получат помощ, която ще „защити напълно” техните депозити.

Последователният фалит на две големи банки в САЩ наведнъж създаде риск от финансова зараза – така наречената верижна реакция от финансови шокове, която в този случай може да доведе до фалит на други кредитни институции. Сега рискът от финансова зараза е по-нисък от миналия петък, но все още не е нулев.

През последните 24 часа биткойн поскъпна с 14,8% и курсът му надхвърли $24 200, докато етериум поскъпна с 9,25% и достигна $1680, според данни на CoinDesk. Тези две криптовалути са най-големите по пазарна капитализация.

Много други криптовалути също поскъпнаха, включително стейбълкойна USDC, който падна до $0,88 след фалита на Silicon Valley Bank – тя държеше $3,3 милиарда обезпечение в криптовалута. Сега, на фона на изявленията на американските власти, USDC почти се върна към цената си от $1.

Крипто-пазарът, заедно с други големи индустрии, имаше нестабилна седмица, след като Silvergate Capital, една от най-големите банки, предоставящи услуги на крипто-компании, разкри, че прекратява операциите си и ликвидира банковото си подразделение.

Малко след това, в петък, се срина Silicon Valley Bank, а в неделя регулаторите затвориха Signature Bank, основен крипто-кредитор. Тези пазарни сътресения обаче изглежда са подкрепили пазара на криптовалута, тъй като търговците реагираха положително на новините от американските власти.

Коментар