Обявиха професиите от ново поколение

Интернет професии от ново поколение ще бъдат все по-търсени в близките години. Компаниите ще трябва да интегрират новите технологии за социални и делови контакти във вече съществуващата инфраструктура и бизнес култура, се казва в доклад на Gartner.

За целта ще са необходими нов тип талантливи и квалифицирани специалисти, способни да разбират задачите на бизнеса, да бъдат професионалисти във визуалните и социални проекти, както и да притежават знания за това как да активизират и направляват мощта на уеб технологиите.

Новите професии няма да бъдат просто ориентирани към конкретна област, а ще съчетават бизнес, творчество и технически знания. Gartner посочва четири основни професии, които ще станат популярни в недалечно бъдеще.

Специалисти за работа с интернет потребители

Те ще помагат на потребителите ефективно да работят с приложения и информация, получена от интернет. Подобни специалисти ще трябва да имат професионални умения в три области – разработка на потребителски интерфейси за по-опростена работа; разработка на виртуални асистенти, които помагат на човека в работата с различни интернет услуги; и да бъдат специалисти по взаимодействие, които създават възможни модели за диалог между хората и виртуалните асистенти.

Специалисти по поведенчески анализ

Дейността на този тип специалисти е насочена към анализ на поведението на човека в мрежата с цел изясняване как то може да се отличи от поведението в реалния живот и как да му се повлияе. В категорията попадат уеб психолози, които могат да помогнат при разработката и маркетинга на определени продукти, както и експерти по социални мрежи, които анализират социалното и поведенческото развитие на интернет обществото.

Специалисти в работата с информация

При сегашните темпове на генериране на съдържание в мрежата, ще нараства необходимостта от информационни антрополози, които следят неговия произхода, история и развитие. В техните задължения ще бъде също да определят фалшификации и модификации на текстове, аудио и визуална информация. Информационните антрополози ще бъдат полезни при провеждане на юридически експертизи за определяне на качеството или ценността на информацията.

Експерти по цифровия образ на живота

Подобни специалисти ще помагат на хората да се "разбират" със съвременните технологии и да постигат с тях по-добри резултати в работата си. Експертът по цифров образ на живота ще може да научи своите клиенти да създават собствен интернет образ или даже бранд, помагайки им по този начин да достигнат необходимия статус в мрежата.

Коментар