CD плейърите по пътя на грамофоните

Първи голям производител прекратява бизнеса с домашни и професионални CD плейъри. Бритаската компания Linn Products е взела това решение, след като продажбите в последните две години са намалели с 40%, а в същото време тези на цифровите MP3 плейъри нарастват, става ясно от разпространеното прес съобщение.

Според анализатори, CD плейърите ще последват съдбата на грамофоните. Първите музикални компакт-дискове се появиха на пазара през 1982 година, за да заменят аудио касетите и виниловите плочи. Днес бизнесът със CD е в упадък, за сметка на разпространението на музика в MP3 формат.

По данни на търговската организация British Phonographic Industry, през 2008 година през интернет е придобито рекордно количество музикални тракове и сингъли. Във Великобритания 99% от покупките на индивидуални тракове се извършва през мрежата. По-голяма част от албумите все още се продават на компакт-дискове, но тенденцията е и този бизнес да премине в интернет.

Linn Products прекратява производството на CD плейъри, считано от 2010 година. Компанията е един от най-реномираните доставчици на музикални системи и домашни кинотеатри от премиум клас. Linn ще се фокусира в разработката на цифрови плейъри, които в момента заемат една трета от продажбите й.

Експертите очакват и други брандове да последват Linn. Повечето анализатори са единодушни, че компакт-дисковете нямат бъдеще. Самите плейъри вече не се вписват в интериора на цифровия дом, а освен това дигиталният формат е способен да осигури по-високо ниво на защита от пиратство.

Коментар