Yettel минава почти изцяло на зелена енергия

Фотоволтаичната централа във Верила предстои да бъде завършена тази пролет
(снимка: Yettel)

Фотоволтаична централа с мощност 123 MW ще осигури зелена енергия за основна част от потреблението на телеком оператора Yettel и CETIN България, които са част от PPF Telecom Group. Двете компании подписаха 10-годишен договор за доставка на електроенергия от възобновяеми източници с Електрохолд.

Централата е разположена във Верила, в района на Сапарева баня, и предстои да бъде завършена през пролетта на 2023 г. Цялостното управление на покупката и реализация на доставката ще се осъществява от Електрохолд Трейд.

През август 2022 г. PPF Telecom Group се ангажира да редуцира емисиите на парникови газове в съответствие с критериите за оценяване на Инициативата за научнообосновани цели Science Based Targets (SBTi). Сделката между Yettel България, CETIN България и Електрохолд Трейд е първата голяма стъпка в плана за декарбонизация на дружествата.

„Сделката е една от първите в България за период от 10 години по свободно договорени цени и показва началото на нова тенденция на пазара в унисон със зеления преход. По проекта в продължение на няколко месеца работи екип от търговци, финансисти, инженери, вътрешни и външни консултанти”, коментира Карел Крал, главен изпълнителен директор на Електрохолд България.

Със съдействието на адвокатската кантора Wolf Theiss са приложени най-добрите практики в областта на дългосрочните договори от типа PPA (power purchase agreements). „Договорът ще гарантира стабилни и предвидими приходи за инвеститорите и кредиторите от една страна, както и конкурентна цена и фиксирани разходи за електроенергия за клиента, от друга страна”, каза още Карел Крал.

Договорът с Yettel и CETIN е част от стратегията на Електрохолд за развитие в областта на управлението на производството от ВЕИ, поясни Атанас Димов, изпълнителен директор на Електрохолд Трейд.

„Разработихме продукт специално за индустриални и корпоративни клиенти, които искат да бъдат зелени, независими от волатилността на цените на горивата и отговорни към природата и обществото”, допълни той.

Коментар