Актуализация на Windows 11 забави някои SSD дискове

Някои потребители на Windows 11 изпитват проблеми след поредната актуализация
(снимка: CC0 Public Domain)

В края на февруари Microsoft пусна мащабна актуализация на Windows 11, наречена Moment 2. Най-популярната десктоп система получи много нови функции, но тази седмица излезе друга малка актуализация, която причини забележими проблеми.

Потребители съобщават за внезапно забавяне на скоростта на SSD дисковете, съобщи Extremetech в публикация за възникналите проблеми. Като временно решение Microsoft предложи на засегнатите потребители да копират файловете чрез командния ред.

Става въпрос за актуализация на Windows 11 22H2 под номер KB5023706. На страницата за поддръжка под „Известни проблеми, свързани с тази актуализация” се посочва, че е възможно намаляване на скоростта при копиране на големи файлове с размер няколко гигабайта.

Най-често проблемът се проявява при копиране на данни от споделени мрежови ресурси с помощта на SMB протокола, но има прецеденти и с ниска производителност в локалната среда.

Поради мрежовия си характер, проблемът ще остане незабелязан за повечето потребители, работещи у дома или в малък офис, уверява Microsoft.

За съжаление, на практика това не винаги е така. Един от потребителите на форума Reddit твърди, че на неговия лаптоп от серията Lenovo Legion скоростта на четене на данни е спаднала от 7 GB/s на 1 GB / s – когато актуализацията е премахната, проблемът изчезва, така че няма съмнение относно причините за проблема.

И други потребители на Reddit съобщават за подобни проблеми. В един от случаите времето за зареждане на игра се е увеличило от 14 на 31 секунди.

Всеки може да провери скоростта на SSD-то с помощта на програмата CrystalDiskMark. Ако индикаторите не са паднали, няма място за притеснение.

Но ако забавянето е налице, Microsoft предлага временно решение – копиране на мрежови файлове през интерфейса на командния ред без I/O буфериране с помощните програми robocopy или xcopy. Решението, разбира се, далеч не е идеално, но компанията вече работи по отстраняване на проблема.

Коментар