Черни соларни шингли обещават 20,1% ефективност

Соларните панели на покривите все по-често ще отстъпват място на фотоволтаични керемиди и шингли (снимка: CC0 Public Domain)

Идеята за соларни керемиди, които се разполагат на покрива вместо традиционните керемиди, блазни мнозина. Ето, че на пазара скоро ще се появи нов вид покривна соларна клетка с ефективност 20,1%. Разработката на Belinus е черна на цвят и проектирана специално за покривни приложения.

Шинглите са вид плоски и много издръжливи пластини, които се подреждат една до друга върху покрива, образувайки цялостно покритие. Така те заместват традиционните керемиди.

Соларните шингли са съвременният отговор на стандартните фотоволтаични инсталации на покривите – големи по размер, некрасиви, монтирани върху допълнителна конструкция, изглеждащи като грозен придатък, невъзможни за вписване в дизайна на къщата.

„Ние произвеждаме серията шингли във фабрики с нисък въглероден отпечатък с намалено потребление на материали, където металната свързваща лента е елиминирана, капсулаторът и клетката са по-тънки, съдържанието на силиций е намалено с 40%, а съдържанието на олово в модула е намалено с повече от 60%“, каза говорител на компанията по повод новото предложение.

Модулите Nova имат номинална мощност от 420 W и ефективност на преобразуване от 20,1%. Шинглите са с размери 1812x1096x30 мм и всеки от тях тежи 20,8 кг. Работната температура е в диапазона от -40 C до 85 градуса, имат и IP68 защита. Максималното системно напрежение е 1500 V. Компанията предлага 35-годишна гаранция със запазване на 86% от първоначалния капацитет.

Коментар