Замяната на Huawei е като „Армагедон” за Deutsche Telekom

Подмяната на телеком оборудването на Huawei с такова от друг производител е предизвикателство за оператора Deutsche Telekom и комуникациите на Германия
(снимка: CC0 Public Domain)

Най-големият германски телеком оператор Deutsche Telekom нарече „Армагедон” сценария за подмяна на оборудването на Huawei. Компанията е принудена да подмени цялото оборудване на Huawei в своите мрежи, поради санкциите срещу китайската компания, и подготвя документ – сценарий, по който ще се случи това.

Любопитен факт е, че документът е озаглавен с една дума: „Армагедон”, става ясно от публикация на „Ханделсблат”. Ако това се случи, Германия ще изостане много години по отношение на качеството и обема на наличните комуникации, а също така ще понесе впечатляващи загуби. Тя обаче изглежда няма избор, предвид сложната геополитическа ситуация.

Deutsche Telekom и Huawei са отказали да коментират изтичането на информация за сценария „Армагедон”. От китайската компания заявяват категорично, че е невъзможно да коментират вътрешни документи, особено на клиенти, докато Deutsche Telekom запазва мълчание, но не опроверга изтеклата информация.

Представител на германските власти в лицето на Фалко Морс, говорител по 5G развитието на социалдемократите, казва, че използването на думата „Армагедон” в заглавието на сценария не е планиране, а принуждаване и този подход е несериозен.

Deutsche Telekom оценява разходите за подмяна на цялото оборудване на Huawei в своите мрежи на около 3 милиарда евро за най-малко 5 години. Освен това подмяната на 5G оборудването ще доведе до временно прекратяване на комуникацията не само по този стандарт, но ще засегне и 4G комуникациите, тъй като замяната обикновено става на етапи и е обвързана с един производител, в случая Huawei.

Компанията предупреждава, че изпълнението на най-лошия сценарий ще остави телекомуникациите в миналото за много години, докато като цяло икономиката и прогреса изискват незабавно и масово развитие на 5G мрежите. Това е необходимо за нови интелигентни услуги, за производството и като цяло за дигитализацията на обществото.

Проблемът се задълбочава от факта, че въпреки приетите стандарти е практически невъзможно оборудването на един производител да бъде заменено с хардуера на друг. Всеки производител използва някои трикове, които принуждават клиентът да вземе оборудване само от него.

Така например, операторите дори не могат да заменят 5G антените на Huawei с антени на Ericsson или Nokia от същото поколение. Deutsche Telekom вече търси партньори за създаване на отворени стандарти за телекомуникации и клетъчни мрежи, така че ситуацията да не се повтаря в бъдеще.

В САЩ на операторите е забранено да използват оборудване на Huawei от 2020 г. Към началото на 2022 г. американските телекоми са поискали 5,6 милиарда долара компенсация за премахване на произведено в Китай мрежово оборудване от техните мрежи, според FCC.

Засега ситуацията с Huawei в Германия изглежда далеч от разрешаване. Регулаторът и съответните министерства се дистанцират от решаването на проблема. По-точно, всички предложения са препратени към по-ниските нива на управление. Според неофициални информаци, съдбата на Huawei в Германия ще бъде решена от канцлера или парламента.

Отговорникът по вътрешните работи на ХДС Кристоф Бернстиел предупреди: „Ако правителството не успее да изясни този важен въпрос след година и половина, парламентът ще трябва да го направи. И то възможно най-скоро. Защото времето изтича”.

Коментари по темата: „Замяната на Huawei е като „Армагедон” за Deutsche Telekom”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    И от кого Хуауей копираха 5ЖИ – то? 😉
    От тебе?

  2. Anonymous

    А бе Боро ли си, какъв си няма значение, гледай фактите – документът на самите Дойче Телеком е озаглавен Армагедон. Ясно е, че е набутване за тях, при това напълно по тяхно собствено решение. А ти реви за пропаганда, глупак

  3. Инж

    Не че копирачите Huawei са по-напред от останалите производители, просто мрежата на Deutsche Telekom е огромна и ще се иска огромен ресурс, човешки и финансов, за подменянето.

  4. Кактус

    Идиоти сър!

Коментар