Thor 303 TKL – за мобилните хора, играещи или работещи 

Приятна и чувствителна и същевременно много здрава – такава е клавиатурата Thor 303
(снимки и видео: Мария Малцева)

Компактна, но много здрава и способна да издържи 50 милиона клика, Thor 303 TKL на Genesis е механична клавиатура, която ще се хареса на любителите на мобилността – както тези, които предимно играят, така и онези, които работят в движение.

Thor 303 TKL веднага се набива на очи със снежно-белия си цвят. Второто непосредствено впечатление е усещането за здравина и якост, когато човек я вземе в ръце – сякаш няма удар на света, кoйто e способен да я строши. И това до голяма степен е вярно.

Солидният алуминиев корпус, който се крие под нежната бяла външност, прави клавиатурата действително яка, така че да остане невредима, ако падне или се носи в багаж, третиран по-грубо – например няма проблем да я пъхнем в раница и след това да метнем небрежно раницата в багажника на колата или пък да я сбутаме под седалката в трамвая.

Бърза и лека

Мека, приятна и чувствителна, тази клавиатура е изградена от кафяви Outemu суичове с бърза реакция, висока чувствителност от 2 мм и сила на задействане от само 45 г. С подобни показатели тя е добре дошла и за интензивен гейминг, и за усърдна работа с писане.

Сменяеми суичове

Технологията за „гореща подмяна“ позволява незабавна смяна на суичовете на клавишите без необходимост от каквито и да е технически умения и познания. Всеки потребител може да се справи със смяната, ако пожелае – в комплекта е включена специална метална скоба, с която суичът се издърпва вертикално нагоре и се освобождава място за нов.

Кому е нужно това? Със сигурност геймърите ще оценят възможността да адаптират клавиатурата за собствените си стилове и вкусове. Освен това по този начин се удължава нейният живот – при възникнала повреда суичовете могат да се сменят и клавиатурата да продължи да работи, така че да служи предано на своите стопани поне няколко години.

Е, от опит можем да кажем, че ще има да почакате дълго, докато стигнете до момента нещо да се развали по клавиатура на Genesis.



И като става дума за издръжливост…

Многогодишна издръжливост

Бутоните Thor 303 TKL имат живот до 50 милиона кликвания. Клавиатурата ще остане в готовност за работа в продължение на много години. Благодарение на „мекото“ покритие на гумените крачета клавиатурата винаги стои на място и не мърда по повъrхността на бюрото, дори да се постараем за целта.

Плавност

От Genesis казват, че в Thor 303 TKL са вградени подобрени стабилизатори, които, благодарение на своите свойства и висококачествено смазване, осигуряват тиха работа и още по-плавно движение на клавишите. Навярно е така, защото клавиатурата е наистина тиха – не се чува агресивно чаткане при натискането на клавишите.

Принос за тази плавност има и защитата от мръсотия. 303 TKL има специално покритие против прах, което предпазва механизма на суича от запрашаване – най-честата причина за блокиране на клавиши дори при добро стопанисване на периферията.


Цвят и светлина

Ефектният RGB Prismo Effect включва цветно осветление, което прави клавиатурата доста приятна и за геймъри, и за любители на „стилния“ дизайн. Има 25 различни режима на светене, като се започне от едноцветен LED фон, мине се през плавно преливащи се цветове и се стигне до интерактивни ефекти като например зоново осветяване в отговор на натискането на определени клавиши.

Много приятна изненада е, че сред специалните режими има и такива, които осветяват само бутоните, използвани по време на игра.

За гейминга

Клавиатурата се отличава с някои екстри за любителите на игрите като функцията N-Key Rollover, т.е. пълен „antighosting”. Колкото и клавиши да натисне човек, устройството ще разчете прецизно всеки бутон и моментално ще изпрати сигнал от клавиатурата към компютъра. Thor 303 TKL има и функция за заключване на клавишите на Windows, за да се избегне случайно минимизиране на отворените екрани.


Функционални клавиши навсякъде

Може да е малка, но нищо не ѝ липсва. Много от бутоните на Thor 303 TKL са функционални, тоест в комбинация с бутона „Fn” могат да изпълняват различни команди – например, увеличаване и намаляване на звука. С тях управлението на приложенията става лесно, а знаците са поставени така, че са лесни за разбиране от всеки потребител, тоест интуитивно е.

Софтуер

Както винаги при Genesis, една клавиатура не може без софтуер. И тук той позволява персонализиране на настройките на устройството. Това може да включва любим режим на RGB осветление, смъртоносна комбинация за игра, настройки на макроси и профили. Всичко се помни, така че дори да свържем Thor 303 TKL към друг компютър, удобствата си остават вградени в нея самата.

Наличност и цена

Клавиатурата Thor 303 TKL е широко достъпна в търговската мрежа у нас от партньорите на полския бранд Genesis. Моделът се предлага на цена около 100 лв. с включен ДДС и гаранция 24 месеца.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар