Показаха системата за видеонаблюдение и заснемане на броенето от изборите

„Предложихме вариант, който е най-щадящ за държавния бюджет”, заяви министър Георги Тодоров по време на демонстрацията на системата (снимка: МЕУ)

Министерство на електронното управление демонстрира вчера пред журналисти системата за видеонаблюдение и видеозаснемане при броене на бюлетините след края на изборния ден.

„Независимо от краткото време и редица предизвикателства, като дефицита на време и липсата на покритие от телеком операторите на някои места в страната, предложихме вариант, който е най-щадящ за държавния бюджет”, заяви министърът на електронното управление Георги Тодоров по време на демонстрацията.

Отчитайки факта, че в рамките на Европейския съюз, този процес се случва за първи път в България, за Министерство на електронното управление това бе огромно предизвикателство, каза още министър Тодоров и допълни, че МЕУ е готово и с логистиката на техническите устройства към изборните секции.

Демоверсия на Портала, от който ще има излъчване и ще може да се гледа видеото от всяка една секция след края на вота, както и обучителен материал с видеоинструкции, представи Ивайло Филипов, изпълнителен директор на „Информационно обслужване” АД.

Видеонаблюдението и видеоизлъчването ще се осъществява през специално приложение, разработено от компанията. Мобилните устройства използват единствено софтуер, необходим за процеса по видеонаблюдение и видеозаснемане.

По време на демонстрацията бе подчертано, че отговорен за реализирането на видеоизлъчването и видеозаснемането е председателят на съответната СИК. Всеки от тях ще получи пълен комплект, който ще съдържа самото устройство, трипод (стойката за позициониране), два плика с документи – за тестване  на системата в предизборния ден и с документацията за самия изборен ден.

Тестът на системата в деня преди изборите е второто, двойно подсигуряване, за това, че  мобилните устройства функционират правилно. Преди да бъдат изпратени към СИК, мобилните устройства ще бъдат заредени в „Информационно обслужване”, ще им бъде инсталирано приложението и ще преминат през тест и проверка.

В два поредни дни екипът на МЕУ демонстрира системата за видеонаблюдение и видеозаснемане при броене на бюлетините след края на изборния ден пред членовете на Консултативния съвет на ИКТ общността и регистрираните политическите партии за участие в изборите за народни представители.

Коментар