Индианците от Амазония гласуват електронно

Електронното гласуване за нов конгрес в САЩ не слезе от заглавията на вестниците през миналата седмица. Но в Бразилия 126 милиона избиратели дават своя вот по този начин от години без излишен шум и без проблеми, разкрива Sydney Morning Herald.

Миналия месец в страната се проведоха общи и президентски избори, резултатите от които станаха известни два часа след приключването на електронното гласуване.

В Бразилия системата за упражняване на вота и обработка на резултатите функционира от 10 години. Тя използва хардуер, предоставен от американските компании Unisys и Diebold, и софтуер, разработен от местни компании.

Самостоятелните терминали работят и на електрическо захранване от мрежата, и на батерии, като се използват дори в отдалечени села по бреговете на Амазонка. Те показват снимките на кандидатите за улеснение на неграмотните гласоподаватели.

След приключване на гласуването, машините отпечатват резултатите за обществен показ и прехвърлят криптираните файлове на дискове.

Според държавния секретар по ИТ Джузепе Джанино тайната на успеха на процеса е в прозрачността. Целият програмен код се предоставя на всички политически партии за одитиране.

В последната седмица преди деня на изборите програмата се финализира пред тях и за запаметяващата карта на всяко устройство за гласуване се издава цифров подпис. Устройството спира да функционира още при пускането, ако има някакъв проблем с цифровия подпис.

От общо 400 000 терминала само около 2499 (0.69%) бяха заменени, поради проблеми, несвързани с измама, и в 90 изборни секции се премина на гласуване с хартиени бюлетини.

Коментар