Втора употреба на РС-та е по-добре от рециклиране

 

Британска благотворителна организация, която се занимава със събирането на нежеланите стари компютри, твърди, че е много по-добре за околната среда РС-тата да се използват “втора ръка”, отколкото да се рециклират. Това важи и за всички видове старо електронно и електрическо боорудване.

Макар че и двете опции се насърчават от европейското законодателство за електронното и електрическото оборудване, евро-директивата WEEE е в полза на повторната употреба, твърди организацията “Computer Aid”. Откакто е създадена през 1998 година досега тя е “спасила” над 5 000 тона стара компютърна техника от изхвърляне сред природата.

Тони Робъртс, основател на благотворителната организация, казва: “Директивата за оползотворяване на отпадъци от електронно и електрическо оборудване приоритизира повторното използване на техниката пред рециклирането й и изследванията показват, че това е 20 пъти по-добре за околната среда”.

Робъртс посочва още, че 80 процента от енергията за създаването и функционирането на един компютър се изразходва от самите РС производители, затова е по-добре хората да даряват своите стари компютри за втора употреба. 

Коментар