ЕС да побърза с казуса Oracle-Sun, зоват сенатори


Без да подозира, Европейската кoмисия направи нещо, което мнозина американски президенти от години се опитват да постигнат: обедини сенаторите зад единно становище, без оглед политическа принадлежност и пристрастие. Група от 59 сенатори е изпратила отворено писмо до ЕК, настоявайки скоро да сложи край на разследването по случая със сделката за придобиване на Sun Microsystems от страна на Oracle, съобщи Internet News.

През април се разбра, че Oracle ще купи Sun Microsystems за $7,4 млрд. Малко след това тя получи одобрението на американските антимонополни органи. Европейската комисия обаче, която трябва да даде благословията си от гледна точка на европейското антитръстово законодателство, реши да се задълбочи в разследване на сделката и потенцианите ефекти от нея върху свободната конкуренция на пазара. Съгласно правилата на работа на ЕК тя има време до януари 2010 г. да вземе решение. ЕК е загрижена най-вече за съдбата на софтуера за бази данни с отворен код MySQL. Нещо повече, преди броени дни ЕК удължи срока за разглеждане на делото с една седмица. 

Щатските сенатори призовават ЕК да побърза с разглеждането на делото и да позволи най-сетне “бракът” между Oracle и Sun да бъде “консумиран”.

Писмото е адресирано до Ангелос Пангртис, ръководител на делегацията на ЕС във Вашингтон. В него пише, че американското министерство на правосъдието вече одобри сделката за 7,4 млрд. долара и я разреши. Действително в началото на този месец се разбра, че американското правосъдно министерство подкрепя сделката и дори я защитава пред Европа.

Писмото на сенаторите особено много набляга на негативния ефект върху Sun от забавянето на сделката, която вече седми месец съществува само в сферата на декларираните намерения и не може да се реализира.

"В допълнение, заради разклатеното финансово състояние на Sun Microsystems и възможния негативен ефект върху заетостта на работната сила на компанията, ние на-почтително молим Европейската комисия да ускори изпълнението на разследването на тази транзакция," пише в писмото. По-рано този месец компанията, отговорна за развитието на Java, обяви, че ще съкрати 3000 служители. като мотив бе посочена именно сагата с придобиването от страна на Oracle. Малко след това се разбра, че нейният главен специалист по сигурността Уайтфилд Дифи напуска Sun.

За жалост финансовата позиция на Sun Microsystems стана твърде несигурна, а разследването на Комисията продължава” – се казва още в писмото. “Някои специалисти изразяват съммения относно способността на компанията да задържи хилядите си служители. В съответствие с това ние с дълбоко уважение молим ЕК да довърши разследването си колкото се може по-скоро”.

Коментар