AMD подготвя 96-ядрен процесор Ryzen с архитектура Zen 4

Нова линия настолни процесори Ryzen Threadripper ще предложи до 96 ядра Zen 4
(снимка: AMD)

AMD ще отговори на предизвикателството от Intel, който пусна високопроизводителни процесори Xeon W-2400 и Xeon W-3400 (Sapphire Rapids) за работни станции, с 96-ядрени чипове Ryzen Threadripper 7000 и нова платформа Socket TR5.

Очаква се компанията да пусне новите си процесори за настолни компютри през втората половина на тази година, според продуктовия мениджър на Asus – Тони Ю, на когото се позовава публикация на TechPowerUp.

Въпреки че настоящите модели Ryzen Threadripper Pro 5000WX предлагат конкурентно ниво на производителност спрямо най-новите процесори Intel Xeon W, последните поддържат интерфейса PCIe 5.0, както и DDR5 RAM, което липсва при чиповете на AMD.

Предстоящите модели Ryzen Threadripper 7000 с кодово име Storm Peak стъпват на архитектурата Zen 4 и не само ще предложат повече ядра в сравнение с Ryzen Threadripper Pro 5000WX на база Zen 3, но и ще поддържат нови интерфейси и RAM памети.

Все още не е потвърдено точно колко ядра ще има новият Ryzen Threadripper, но като се има предвид, че тези чипове са подобни на сървъра EPYC Genoa с архитектура Zen 4, може да се предполага, че броят на ядрата ще достигне 96.

Очевидно AMD все още се бави с процесорите Ryzen Threadripper 7000, тъй като реши първо да се съсредоточи върху сървърните EPYC Genoa, които носят повече приходи, а също така да ги усъвършенства, предвид появата на Xeon W Sapphire Rapids.

Intel раздели новото Xeon семейство на два класа: моделите W-2400 с до 24 ядра, поддръжка на четири канала на паметта и 64 PCIe линии са насочени към по-масовия потребителски пазар, докато W-3400 с до 56 ядра, поддръжка на осемканална памет и 112 PCIe линии са предназначени за професионални работни станции.

Много е вероятно AMD да предприеме подобен подход с новата си платформа Socket TR5 и да пусне няколко подкласове на линията процесори Ryzen Threadripper 7000 по-късно тази година.

Коментар