Toshiba се съгласи на приватизация за 15,3 милиарда долара

Toshiba скоро ще се превърне в частна компания в резултат на очаквана сделка
(снимка: CC0 Public Domain)

Продължаващите повече от година опити на японската корпорация Toshiba да задържи активите си в сигурни ръце може да завършат с продажба на акциите на консорциум от инвеститори, ръководен от фонда JIP, за $15,3 млрд., според източници на Nikkei.

Днес бордът на директорите на Toshiba е приел офертата на купувачите. Премията над цената на акциите на Toshiba през последната търговска сесия ще бъде 9,6%, отбелязва Блумбърг.

140-годишната японска корпорация отдавна е тласкана към сделка от активисти сред институционалните инвеститори, които притежават нейни акции. Доскоро две групи инвеститори, водени от различни японски инвестиционни фондове, се опитваха да се борят за правото да закупят активите на Toshiba. Консорциумът, ръководен от Japan Industrial Partners (JIP), беше фаворит.

Търсенето на инвеститори, които да отговарят на желанието на акционерите да служат на националния интерес и правителството на Япония, беше усложнено от присъствието на активи на Toshiba в областта на ядрената енергия. Отчасти страховете на японските власти относно контрола върху стратегически важни активи бяха разсеяни от желанието на около 20 японски компании да участват в сделката за приватизация на Toshiba.

Настоящата финансова криза се превърна в допълнителен фактор, усложняващ търсенето на средства за финансиране на сделката. Скандал със счетоводна измама през 2015 г. подкопа репутацията на Toshiba, по-късно компанията трябваше да отпише 6,3 милиарда долара от сделка с енергийните си активи в САЩ, а до 2018 г. бизнесът с флаш памет, който сега се управлява от Kioxia, придоби независимост.

Самата Toshiba беше почти делиствана от фондовата борса в Токио, а опитът за преструктуриране на бизнеса на компанията през миналата година срещна съпротива от страна на акционерите, които настояваха за приватизация.

До октомври планът за приватизация беше одобрен с предпочитан купувач консорциум, ръководен от JIP. Този японски фонд вече оформи съдбата на бизнеса с лаптопи VAIO на Sony, като го купи от корпорацията-майка през 2014 г. Сега изглежда JIP ще поеме в свои ръце и съдбата на Toshiba.

В резултат на сделката Toshiba ще се превърне в частна компания. Официално съобщение за приемането на условията на сделката трябва да бъде направено скоро.

Коментар