Nvidia: криптовалутите не носят нищо полезно за обществото

Крипто-продуктите се нуждаеха от паралелната обработка на GPU-тата, от което Nvidia направи голям бизнес (снимка: CC0 Public Domain)

Графичната компания Nvidia получи супер печалби от продажбата на чипове и видеокарти за общността на криптоминьорите, но самата тя признава, че криптовалутите не носят нищо полезно на човечеството.

Други приложения на високпроизводителните изчислителни системи, като чатботът с изкуствен интелект ChatGPT, са много по-полезни, смята техническият директор на Nvidia – Майкъл Каган, цитиран от Гардиън.

„Всички тези крипто-продукти се нуждаеха от паралелна обработка, а Nvidia беше най-добрата, така че хората просто програмираха GPU за тази цел. Те купиха много неща, в резултат на което настъпи колапс, защото това не носи нищо полезно за обществото, за разлика от изкуствения интелект”, казва Кейгън.

Техническият директор на Nvidia признава, че никога не е вярвал в ползата за човечеството от криптовалутата.

Известна най-вече с мощните си графични карти за игри, в един момент Nvidia се озова в центъра на бурята, която изкуственият интелект предизвика. Нейните мощни чипове направиха възможно значителното ускоряване на процеса на обучение на нови AI системи.

Преди две седмици Microsoft разкри, че e закупила десетки хиляди ускорители A100 от Nvidia, за да захранва системите за изкуствен интелект на OpenAI, включително ChatGPT.

Освен това Nvidia продаде 20 000 ускорителя H100 на Amazon за неговата облачна платформа AWS. В допълнение, компанията продаде 16 000 ускорителя от същия тип на корпорацията Oracle.

Nvidia предоставя своите изчислителни мощности и под наем. Така например, суперкомпютърната услуга DGX Cloud AI предлага достъп до клъстер от осем H100 ускорителя за малко под $37 000 на месец.

Коментари по темата: „Nvidia: криптовалутите не носят нищо полезно за обществото”

добавете коментар...

  1. Българин

    Абе криптото е отличен начин за разплащане като се избягват банкови такси, преводите може да са анонимни и мигновени. А с изкуствения интелект, много хора ще загубят работата си. Така че със сигурност първото има много повече полза от второто.

  2. Истина

    Да бе нищо , защото ако нямаше етер копане щехте да се сетите да пускате видеокарти за невронните мрежи а немаше да правите като Гугъл с USB флашки/ускорители.
    Да не говорим че копането може да не е нищо ама ето пак се качи Биткоина а всички банки се готвят да затварят.

Коментар