Страх, цензура и чалга в свищовската академия

В последните над десет години Стопанска академия „Д.А. Ценов” е феодална собственост. Корупционните практики са ежедневие, всява се страх на всички нива, облагодетелства се определен тесен кръг от преподаватели и други свързани лица, твърди в своя блог Ивайло Мирчев, възпитаник на Академията.

"Цензурата във всичките й форми е приоритет. А университетът отдавна е символ на чалга изпълнения в буквален и преносен смисъл", разказва Мирчев, припомняйки, че популярният Красьо Черния, освен виден възпитаник на свищовския ВУЗ е и в близки отношения с ректора Величко Адамов.

С два примера Мирчев показва защо даването на почти пълна независимост на висшите учебни заведения в България е грешка. Става дума за документи, които имат една обща цел – централизиране на властта и тотален контрол върху отделните звена.

Първият документ изисква пълна информация от заседанията на отделните катедри и взетите решения. Това е прецедент и никой ректор досега не се е бъркал в такава степен в работата на отделните катедри, припомня Мирчев. Още по-странното е, че се споменава като причина годишният доклад на ректора, който по принцип няма абсолютно нищо общо с катедрените заседания.

Вторият документ
е по-прозрачен. В него на практика се ограничават възможностите за допитване до студентите – причините, разбира се, са вътрешно организационни, свързани с минали и бъдещи събития, с нарочени вече преподаватели. Порочната практика да се организират псевдопроучвания сред студентите процъфтява, казва Мирчев – избират се групи от по 7-8 студенти и след това се спекулира с резултатите, с цел да се омаскарят определени преподаватели или да се даде предимство на други.

"Това е само малка част от тъжната картина в Стопанска академия „Д.А.Ценов” – Свищов. Темата може би нямаше да е толкова актуална, ако не бе скорошният скандал с опита да бъде уволнен преподавателят Бисер Кръстев и една от знаковите статии в пресата по този повод. Тъжното е, че реални действия от страна на държавата, във връзка с това, което се случва в Свищов, няма. А хората там си знаят и кои са феодалите, и кои са ратаите… И нищо няма да се промени, докато принципът на част от колектива на ВУЗ-а продължава да бъде „Преклонена главица сабя не я сече…”, завърша публикацията на Ивайло Мирчев.

Коментар