Изкуственият интелект ще засегне 300 милиона работници в Европа и САЩ

Ако оправдае очакванията, AI ще предизвика сътресения на пазара на труда
(снимка: CC0 Public Domain)

Бурният напредък в областта на изкуствения интелект може да доведе до автоматизиране на една четвърт от работните места на пазарите в Европа и САЩ. Стотици милиони хора ще бъдат принудени да търсят нова работа, съобщи Financial Times, позовавайки се на резултатите от проучване на Goldman Sachs.

Генеративните AI системи като ChatGPT могат да създават съдържание, което е неразличимо от плодовете на човешкия труд – те могат значително да повишат производителността на труда и да увеличат глобалния БВП със 7% в рамките на 10 години.

Но ако AI оправдае очакванията си, това също ще предизвика „значителни сътресения” на пазара на труда – само в големите икономики на Европа и Съединените щати автоматизацията с изкуствен интелект ще засегне 300 милиона работни места. Най-големият риск от уволнение тегне над адвокатите и административния персонал, смятат анализатори.

В повечето професии автоматизацията ще засегне по-малко от половината от работното натоварване, но това няма да доведе до съкращения, а до повишаване на производителността. Този сценарий ще се отрази на 63% от работните места; а други 30% от хората, заети с физическа работа или на открито, едва ли ще бъдат засегнати от промените, въпреки че работата им може да бъде подложена на различни форми на автоматизация.

Само в САЩ около 7% от специалистите са на работни места, в които генеративният AI би могъл да изпълнява поне половината от задачите и именно тези хора могат да бъдат заменени от компютри – подобен ефект трябва да се очаква и в Европа.

В глобален контекст, като се има предвид, че в развиващите се страни физическият труд представлява значителен дял от заетостта, AI ще може да изпълнява около 20% от задачите. В големите икономики въвеждането на AI ще засегне работата на приблизително 300 милиона души.

Миналата седмица OpenAI, компанията, която разработва ChatGPT, прогнозира, че поне 10% от задачите на 80% от всички работници в САЩ могат да бъдат изпълнени от генеративен AI. Освен това служители на Европол предупредиха за предстоящата инвазия на „тъмни големи езикови модели”, които ще представляват „ключовия престъпен бизнес модел на бъдещето”.

Бизнес инвестициите в AI ще продължат да растат със същото темпо като инвестициите в софтуер през 90-те години на миналия век, достигайки 1% от БВП до 2030 г., според Goldman Sachs. Анализаторите смятат, че изкуственият интелект може да попълва данъчни декларации за малкия бизнес, да оценява сложни застрахователни искове и дори да документира резултатите от огледите на местопрестъпленията.

В същото време на изкуствения интелект досега са били отказвани задачи като вземане на съдебни решения, проверка на състоянието на пациент в реанимация и изучаване на международното данъчно законодателство.

Коментари по темата: „Изкуственият интелект ще засегне 300 милиона работници в Европа и САЩ”

добавете коментар...

  1. Фофу

    За някои като “Българин” изкуственият интелект вероятно ще доведе до естествена тъпота.

    За други може да е инструмент за по-бързо развитие и по-ефективна работа.

  2. един масон

    ИИ ще пише речите на марето гербиел с които ви баламосва
    да не се мъчи жената
    това му е полезното

  3. Българин

    Изкуственият интелект ще доведе до естествена тъпота…

Коментар