Nokia пуска 4G интернет на Луната до края на годината

Луната скоро ще се сдобие със собствена мобилна мрежа от четвърто поколение
(снимка: Nokia)

Финландският производител на телекомуникационно оборудване Nokia възнамерява да разположи 4G LTE клетъчна мрежа на Луната до края на тази година. Очаква се това да допринесе за научните изследвания и да помогне за организиране на постоянно човешко присъствие на земния спътник.

Още през 2018 г. Nokia обяви намерението си да осигури извънземни комуникации, припомня CNBC. Сега стана известно, че оборудването ще бъде изпратено на Луната с помощта на ракета SpaceX през следващите месеци.

Мрежата ще използва базова станция с антена в лунния спускаем апарат Nova-C, разработен от американската Intuitive Machines, както и луноход, захранван от слънчева енергия. Между спускаемия модул и лунохода ще бъде установена LTE връзка. Инфраструктурата ще се разположи в кратера Шакълтън в южното полукълбо на Луната.

Nokia пояснява, че технологията е разработена с оглед екстремните условия в космоса. В бъдеще мрежата ще се използва за нуждите на програмата Artemis – първите астронавти трябва да кацнат на Луната като част от тази инициатива през следващите години.

Целта на проекта на Nokia е да демонстрира, че наземните мрежи са способни да отговорят на комуникационните нужди на бъдещи космически мисии. Мрежата ще позволи на астронавтите да комуникират помежду си и с центъра за управление на мисията, както и да контролират дистанционно лунен роувър и да изпращат видео и телеметрия в реално време на Земята.

Спускаемият апарат ще пътува до Луната с ракета на SpaceX, но по време на полета ще се отдели от горната степен и ще се насочи към земния спътник, използвайки собствената си задвижваща система.

Ако оборудването е готово и тествано, шансовете за изстрелване през 2023 г. са наистина добри, според анализаторите на Moor Insights & Strategy, тъй като SpaceX обикновено изпълнява обещанията си навреме.

Nokia се надява да помогне в търсенето на запаси от лед на Луната. Въпреки че по-голямата част от повърхността на небесното тяло е напълно суха, последните безпилотни мисии направиха възможно откриване на лед в кратери близо до полюсите. Тази вода може да се използва за пиене, може да се раздели на водород и кислород за ракетно гориво, а кислородът може да се използва и в животоподдържащи системи.

Според Moor Insights & Strategy, в бъдеще не е изключено и добиване на полезни изкопаеми на Луната, което изисква създаване на развита инфраструктура. Вече се работи по лунни проекти за тази цел. По-специално Rolls-Royce разработва специален ядрен реактор, който да снабдява бъдещите колонизатори на Луната с енергия.

Коментар