Microsoft работи върху модулен Windows

Модулен Windows ще работи по-бързо и безпроблемно на устройства с различни форм-фактори
(снимка: Microsoft)

Microsoft работи по нов проект, наречен CorePC, в рамките на който се опитва да създаде една напълно преработена операционна система Windows. Тя ще включва иновациите, разработени по-рано за Windows Core OS, но сега акцентът е върху модулността, сигурността и изкуствения интелект.

От години Microsoft се опитва да модернизира платформата Windows. Последният опит да се направи това беше Windows Core OS, известна още като Windows 10X – модулна операционна система с активиран UWP, лишена от наследени функции и ограничена по отношение на съвместимост в полза на по-лек обем, по-бързи актуализации и много повече сигурност.

За съжаление, Windows Core OS не се появи за персонални компютри в традиционни форм-фактори. Проектът Windows 10X беше отменен през 2021 г. след няколко месеца вътрешно тестване и години на разработка. CorePC обаче ще позволи на Microsoft да персонализира версии на Windows с различни нива на съвместимост на функциите и приложенията, отбелязва Windows Central.

CorePC е проект за модулна и адаптивна версия на Windows, която може да работи на устройства с различни форм-фактори. Една от най-важните разлики спрямо всички предишни версии на Windows е разделянето на състоянията на CorePC.

Текущата версия на Windows е инсталирана по подразбиране на един дисков дял с разрешение за запис, при което самата система, потребителските данни и програмните файлове се съхраняват на едно място. CorePC, от друга страна, разделя устройството на множество дялове и това радикално ускорява актуализациите на операционната система, осигурява бързо и надеждно нулиране на системата и повишена сигурност, поради наличието на специални дялове само за четене, които са недостъпни за потребителя и приложенията на трети страни, както в iPadOS или Android.

CorePC ще позволи на Microsoft най-накрая да пусне версия на Windows, която наистина съперничи на Chrome OS по отношение на размер, производителност и функции. Версия на Windows за евтини образователни компютри, която работи само с браузъра Edge, приложенията за Android (чрез Project Latte) и програмите на Office вече е в ранно вътрешно тестване и заема 60-75% по-малко дисково пространство от Windows 11 SE.

Microsoft също работи върху версия на CorePC, която отговаря на текущия набор от функции и потребителско изживяване с десктопа на Windows, но с разрешено разделено състояние за по-бързи актуализации и по-добра сигурност. Има и слой за съвместимост, с кодово име Neon, за наследени приложения, които изискват операционна система с един дял (споделено състояние).

В същото време Microsoft експериментира с версия на CorePC без обратна съвместимост и „оптимизирана за силиций”, тоест за специфичен хардуер. Тази версия се фокусира върху възможностите на изкуствения интелект и вертикалната оптимизация на хардуера и софтуера, подобно на Mac и MacBook с фирмените процесори Apple Silicon.

AI функциите включват анализ на съдържанието и контекстуални сигнали за бързо стартиране на проекти или приложения. AI може също да идентифицира обекти и текст в изображения и да позволи на потребителя лесно да манипулира тези елементи. Някои функции на AI ще изискват специален хардуер.

Разбира се, тези планове, функции и конфигурации подлежат на промяна, докато Microsoft не стане напълно готова с CorePC. Изглежда компанията се стреми да пусне системата през 2024 г., заедно със следващата основна версия на Windows с кодово име Hudson Valley или Windows 12. Представители на Microsoft засега не са обявили официално подобни намерения.

Коментар