Intel подготвя 144-ядрен процесор Xeon срещу EPYC на AMD

Intel ще реагира на напредъка на AMD в сървърните процесори с нови чипове Xeon
(снимка: Intel)

Близките планове на Intel включват разработка и пускане на пазара на няколко семейства сървърни процесори Xeon. Така например, през 2024 година ще се появи Xeon Sierra Forest със 144 ядра, стана ясно на уебинар на компанията, посветен на технологиите за центрове за данни и изкуствения интелект.

През четвъртото тримесечие на тази година Intel ще пусне 5-то поколение процесори Xeon Scalable с кодово име Emerald Rapids. Те ще станат преки наследници на серията процесори Sapphire Rapids. Междувременно Intel показа неназован модел процесор Emerald Rapids, който се състои от два основни и един спомагателен чиплет.

За да се конкурира с предстоящите процесори AMD EPYC Bergamo, които използват оптимизирана за облака Zen 4c архитектура, Intel ще пусне Xeon чипове с кодово име Sierra Forest през първата половина на 2024 г. Вече е известно, че EPYC Bergamo ще предложи до 128 ядра, докато интелският Xeon Sierra Forest ще съдържа до 144 ядра.

В същото време новите чипове ще използват енергийно-ефективни E-ядра за първи път в серията Xeon. Компанията увери, че разработката на Sierra Forest напредва по график. Тези процесори ще бъдат произведени с помощта на технологичния процес Intel Process 3.

Един от очакваните процесори, Xeon Sierra Forest, ще предложи до 144 ядра
(снимка: Intel)

Стана ясно също, че процесорите Sierra Forest и Granite Rapids ще използват една и съща платформа с кодово име Birch Stream. Чиповете Granite Rapids се очакват на пазара малко след Sierra Forest като част от шесто поколение процесори Xeon Scalable.

Intel твърди, че Granite Rapids поддържат пропускателна способност от 1,5TB/s за DDR5 памет, което е с 80% повече спрямо настоящите ѝ сървърни чипове. Компанията потвърди също, че Granite Rapids ще поддържат DDR5-8800 RAM в режим MCR (Multiplexer Combined Ranks). Технологията MCR използва допълнителен „слой” под формата на буфер за данни между RAM и процесора.

През 2025 г. Intel ще пусне серията процесори Clearwater Forest. Те ще бъдат преки наследници на Sierra Forest и също ще използват енергийно-ефективни ядра. Чиповете Clearwater Forest се очертават като първите Xeon процесори, които ще се произвеждат по технология Intel 18A.

Коментар