Печатат лампи на 3D принтер – биоразградими, „по заявка“

Технология за 3D печат на лампи от естествени материали щади околната среда, пести складово пространство и дава шанс на млади дизайнери. (снимка: Gantri)

За какви приложения може да се използва 3D печатът? Едва ли мнозина биха предположили, че един от отговорите е – лампи. При това са биоразградими. Печатат се „по заявка“, което значи, че може и да са абсолютно уникални единични бройки.

Идеята за 3D печат на осветителни тела е контрапункт на магазините за осветление, където има множество модели, повечето масово произведени, стоящи на рафта в очакване на покупка, събиращи прах. Не може ли всяка лампа да се произвежда тогава, когато някой я желае, запитали се ентусиастите от Gantri – млада компания за осветление с индивидуален дизайн, естествени материали и „справедливи цени“.

Gantri работи съвместно със занаятчии, които проектират осветителните тела. Получените модели се произвеждат при поискване. Така се избягват излишните отпадъци и хабенето на ресурси. Пести се и място от складове, защото артикулите не чака клиент да ги забележи и пожелае.

Подовите, настолните и стенните лампи биват отпечатани на 3D принтер. Създателите на инициативата твърдо вярват, че цифровият дизайн е пътят на бъдещето. Методът им не само дава възможност за реализация на човешкото творчество, но прецизността на дизайнерските програми означава почти нулеви отпадъци по време на производствения процес.

С изработването „по заявка“ нито една лампа не се произвежда, без да е желана от евентуален купувач. Плюс това 3D печатът позволява използване на естествени материали, а не пластмаси и токсични. Колекциите в случая биват „отпечатани“ от растителни материали и са 100% биоразградими.

За осветителната индустрия това е нов начин на мислене. Тотално се отмества представата за обширен офис, пълен с интериорни дизайнери, организиране на и участие в търговски изложения, производство на множество бройки и после чакане да бъдат изкупени. Освен това процесът е начин да се подкрепят новопрохождащи дизайнери, тоест има и социално-икономическа роля.

Коментар