Акциите на Apple гонят рекордно висока стойност

Ценните книжа на Apple се търгуват в момента близо до историческия си максимум
(снимка: CC0 Public Domain)

Котировките на Apple са близо до историческите си върхове и е напълно възможно акциите на компанията да поставят нов рекорд, според анализатори, на които се позовава Seeking Alpha.

Китайският пазар показа постоянно високо търсене на актуалното поколение iPhone устройства през последното тримесечие, според експертите на Wedbush Securities. На Apple не се наложи да намалява производствените обеми. Всъщност, резултатите от първото тримесечие сочат, че търсенето на смартфони с бранда на Apple нараства в Китай.

През януари и февруари Apple посрещна натрупаното търсене на по-стари модели iPhone 14, тъй като през четвъртото тримесечие на миналата година бяха наблюдавани прекъсвания в производството и доставките. Търсенето не спадна дори през март.

Wedbush Securities изчислява, че около една четвърт от всички собственици на iPhone по света притежават своите смартфони от поне четири години, така че представянето на семейството iPhone 15 трябва да провокира по-висока активност сред тези, които преминават към ново поколение устройства на Apple.

През последните 15 месеца аудиторията на собствениците на iPhone е нараснала със 100 милиона души. Те формират допълнителна потребителска база за услуги и софтуер, предоставяни от Apple.

Експертите на Wedbush оценяват капитализацията на бизнеса с услуги на компанията на 1,2 трилиона долара в най-скромния вариант и само този фактор е в състояние допълнително да тласне нагоре акциите на Apple. Според анализатори, ценните книжа на компанията са напълно способни да достигнат курс от $205 за брой. Дори сега, при около $165, те не са толкова далеч от най-високите си стойности за всички времена от около $180.

Допълнителна увереност на авторите на прогнозата дава очакваното пускане на първите очила с добавена реалност на Apple, както и демонстрацията на нови области на приложение на технологиите за изкуствен интелект, да не говорим за по-обикновени новини като следващите актуализации на компютрите от семейството Mac.

Коментар