Япония ще утрои производството на собствени чипове

Японската индустрия може да си върне част от загубените позиции при чиповете
(снимка: CC0 Public Domain)

Японското правителство крои амбициозни планове за развитие на местната полупроводникова индустрия. До 2030 г. продажбите на чипове, направени в страната, трябва да се утроят, достигайки 1 трилион йени (около 112,55 милиарда долара) годишно, благодарение на мащабните инвестиции в индустрията, съобщи Ройтерс, позовавайки се японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността.

Стратегията за развитие на японската полупроводникова индустрия ще бъде актуализирана по-късно тази година. Тя се разработва на фона на нарастваща конкуренция и цели да осигури стабилно предлагане на ключови технологии за нуждите на индустрията.

Според официални данни на японските власти, през 2020 г. местните компании, произвеждащи чипове, свързани компоненти и материали, заемат около 10% от глобалните продажби в тази област, или $37,46 млрд. Правителството смята, че през следващите 10 години ще са необходими инвестиции в индустрията в размер на 82,4 милиарда долара за публични и частни компании и утрояване на продажбите.

Стратегията за полупроводниковата и цифровата индустрия беше обявена през 2021 г., но властите в страната възнамеряват да я преразгледат, решавайки проблемите с веригите за доставки – собствените чипове стават наистина стратегически на фона на различни събития, случващи се по света, които могат да застрашат стабилността на доставките.

Правителството вече засилва усилията си да осигури производството на чипове в Япония, като обеща 520 милиона долара на новата компания за полупроводници Rapidus, създадена миналата година от технологични гиганти като Toyota и Sony. Компанията, която работи в тясно сътрудничество с IBM, планира да започне масово производство на чипове по усъвършенстван 2-нм процес още през 2027 г.

Освен това, тайванската TSMC и токийската Kioxia изграждат заводи за полупроводници в префектурите Кумамото и Мие, също с помощта на държавни субсидии. Японското правителство реши да инвестира около 4,26 милиарда долара в изграждане на нови производствени мощности.

В края на 80-те години на миналия век Япония контролираше около 50% от световния пазар на чипове, но сега, поради конкуренцията от многобройни чуждестранни корпорации като южнокорейската Samsung, делът ѝ намаля около 5 пъти.

Коментар