Компютърният пазар в Западна Европа се срина

Доставките на компютри в Западна Европа намаляха с близо 40% в края на 2022 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Продажбите на компютри в Западна Европа, включително настолни, лаптопи и работни станции, са намалели с 38% през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на предходната година – до 10,7 милиона броя. Според данните на Canalys, лаптопите се представят най-зле през отчетния период.

В периода октомври-декември в региона са продадени 8,6 милиона лаптопа, което е спад от 40% на годишна база. Продажбите на настолни компютри са паднали с 29% до 2,1 милиона. В допълнение, общият спад се отразява и в търсенето на таблети – през четвъртото тримесечие са продадени със 17,7% по-малко от тях, или 6,6 милиона броя.

Като цяло за годината, доставките на персонални компютри и таблети са намалели съответно с 21% и 18%. Очаква се спадът да продължи почти през цялата 2023 г., като известен ръст ще се наблюдава само през четвъртото тримесечие.

Според говорител на Canalys, въпреки големите отстъпки, доставките на потребителски компютри в Западна Европа са намалели с 27% през четвъртото тримесечие в сравнение с третото тримесечие. Спадът през празничния сезон се дължи както на влиянието на общата икономическа ситуация върху търсенето, така и на натрупването на излишни наличности в складовете.

Анализаторите припомнят, че от началото на пандемията компютърният пазар в Западна Европа стана изключително наситен, като доставките бяха по-високи от тези през новогодишния период на 2019 г. за осем последователни тримесечия.

Междувременно корпоративният пазар „гасне”, тъй като централната банка на ЕС повиши лихвените проценти. Тенденцията на спад продължава и в началото на 2023 г. Спестяванията от ИТ се отразиха на корпоративните продажби, които току-що бяха започнали да се възстановяват след премахването на санитарните ограничения, свързани с Covid-19.

Все пак има причина за оптимизъм, твърди Canalys. Продажбите на компютри изглежда вече са достигнали дъното и ситуацията се подобрява в сравнение с края на 2022 г., нивото на запасите намалява, което проправя пътя за нови доставки, тъй като търсенето ще се възстанови в близко бъдеще.

Според експертите, през 2024 г. ще се усети растеж на пазара, поради задържаното търсене и възстановяването на интереса към РС-тата сред бизнес потребителите на фона на по-широкото възприемане на Windows 11.

Canalys очаква доставките в Западна Европа през 2023 г. да намалеят с още 7%, преди да са покачат с 12% през 2024 г. Пазарът на таблети обаче ще бъде по-зле, с 10% спад тази година и само 4% ръст през следващата.

През четвъртото тримесечие на 2022 г. всеки играч от Топ 5 е доставил по-малко компютри в Западна Европа, отколкото през третото тримесечие. Lenovo и HP остават най-големите доставчици на компютри със спадове съответно от 35% и 43%.

Трето място в класацията заема Dell със спад от 42,4%, четвърта е Apple с 22,8%, а на пето място е Asus с 24,9%. Оказва се, че Apple има най-малък, но все пак много значителен спад.

По отношение на таблетите, пускането на iPad от 10-то поколение през четвъртото тримесечие позволи на Apple да запази първото място. Въпреки това в края на годината доставките ѝ намаляха с 16%.

Второ място зае Samsung – единственият доставчик, който бележи ръст при таблетите през отчетния период. Продажбите на Lenovo през Q4’2022 паднаха с 62% на годишна база, поради което производителят слезе на четвърто място след Amazon. Петото място е за Huawei, въпреки спада от 66%.

Коментар