САЩ свиват аутсорсинга, прибират разработването „у дома”

Уеб разработката е сред водещите три дейности, които ИТ лидерите в САЩ аутсорсват
(снимка: CC0 Public Domain)

Постоянният недостиг на кадри е накарал близо 70% от ИТ лидерите в американски компании да увеличат интереса си към аутсорсинга, но все по-често те предпочитат да търсят подизпълнители в рамките на страната си, „у дома”, според ново проучване на агенцията за разработка на софтуер JetRockets.

Тенденцията се дължи на „изключителен натиск, тъй като продължава да расте необходимостта от дигитализиране на дейностите и създаване на нови изживявания както за клиентите, така и за служителите”, установява проучването. В допълнение към глобалната несигурност, масовите съкращения също налагат промяна в стратегиите.

Глобално напрежение

Събитията в Украйна и политическото напрежение по света, а именно в Индия, Китай и Русия, също влияят на пейзажа в ИТ аутсорсинга, се казва в доклада. Тези проблеми могат да подтикнат лидерите да преосмислят своите планове за изнасяне на част от ИТ дейностите към външни изпълнители.

„Така е, защото над половината (51%) от фирмите в САЩ днес възлагат ИТ дейности на подизпълнители в други страни, далечни страни”, се казва в доклада. „Всъщност само 27% аутсорсват изключително на родна територия. 22% пък използват комбинация от двата подхода”.

Сега 67% от лидерите заявяват, че стратегията им за ИТ аутсорсинг е поне донякъде повлияна от случващото се в Украйна. 36% признават, че даже е била „значително” повлияна. „Това означава, че във време, когато нараства нуждата ИТ лидерите да търсят аутсорсинг, за да намерят повече таланти, те всъщност страдат от намаляване на достъпа до някои от най-добрите аутсорсинг локации”, отбелязва докладът.

В изследването се посочва, че „американските организации започват да обръщат повече внимание на вътрешните си партньори, след като години наред са аутсорсвали предимно в чужбина”.

Три основни области на аутсорсинг

Водещите три области, в които американските организации планират да аутсорсват, са уеб-разрабоването и поддръжката (33%), информационната сигурност (30%) и дейностите в центрове за данни (30%).

Поради дефицита на уеб-разработчици, не е изненада, че уеб-разработката е най-популярната област за изнасяне на дейностите към външни изпълнители, коментират анализаторите. Докладът цитира прогноза на IDC, че до 2025 г. ще има глобален недостиг на четири милиона специалисти в уеб разработките. Според JetRockets, около 80% от технологичните лидери търсят начини да попълнят вътрешните позиции за разработчици.

Междувременно „ефективната информационна сигурност и рационализираните дейности в центровете за данни рязко нараснаха по важност през последните няколко години”, поради бума на киберпрестъпността, се отбелязва в доклада. „Тъй като организациите разгръщат и разширяват своите планове за цифрова трансформация, те трябва значително да затегнат своите протоколи за сигурност”.

В резултат на това, 35% от респондентите сочат, че аутсорсингът ще изиграе значителна роля, за да им позволи да изпълнят своите задачи тази година.

Промени в подхода

Аутсорсингът на ИТ дейности винаги е бил средство за технологичните лидери и техните организации да намерят достъп до по-голям набор от таланти, да спестяват пари от разходи за труд. Тази стратегия обаче се променя в светлината на постоянните и непредвидени предизвикателства, според доклада.

„Разходните ползи от аутсорсинга на ИТ са това, което традиционно кара организациите да го правят – и да търсят подизпълнители в страни като Украйна, Русия и Индия. Там талантът е по-евтин”, казва Натали Камински, съосновател и главен изпълнителен директор на JetRockets. „Но мисля, че самият мащаб на цифровите трансформации, през които организациите преминават днес, всъщност измества разходите надолу в списъка с приоритети”.

Разходо-ориентираният мотив отстъпва място на модел, дефиниран от партньорството. „Това по същество означава, че US компаниите търсят доставчици, които да работят като продължение на съществуващите фирмени екипи, вместо да избират въз основа на това кой може да свърши работата най-евтино”, казва Камински.

Като цяло докладът препоръчва на организациите да си партнират с доставчици, които разбират тяхната организация, пазят данните си в безопасност и доставят висококачествени продукти и услуги. Това ще им позволи да преследват своите цели за цифрова трансформация.

Представителност

Резултатите от проучването са базирани на отговорите на повече от 400 ИТ лидери в организации в САЩ, които са в ролите на CIO и/или CTO.

Коментари по темата: „САЩ свиват аутсорсинга, прибират разработването „у дома””

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Е нали това искаха повечето, “краварите” да се приберат у тях. Важното е че Китай, Турция и Пакистан наемат.

  2. Фофу

    Всичко от Индия трябва да бъде натирено на … Дето подвиха опашките пред Путин.

  3. Анонимен

    И в нашата фирма съкратиха персонал в България и си наеха такива хора в САЩ…

Коментар