Apple ще деактивира ключови услуги на по-стари iPhone

Някои от по-старите айфони скоро ще загубят достъп до ключовите услуги на Apple
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple ще спре да поддържа онлайн услуги за устройства, работещи с iOS 11, macOS High Sierra, watchOS 4 и tvOS 11, съобщи 9to5Mac, позовавайки се вътрешен източник под псевдонима StellaFudge. В началото на май устройствата с тези платформи ще загубят достъп до услуги като App Store, Maps и Siri – само iCloud ще работи.

След деактивиране на услугите смартфоните, пуснати преди iPhone 5s, който получи актуализация до iOS 12, за разлика от представения заедно с него iPhone 5c, всъщност ще се превърнат в прости мобилни телефони.

Принципно, Apple отказва да актуализира iOS и други софтуерни платформи на по-стари устройства, но за първи път компанията лишава от основни функции устройства, които смята за неподходящи.

Има обективни причини за такава радикална стъпка: тъй като устройствата остаряват, информацията за уязвимостите в тях става известна на широк кръг от хора, а това увеличава вероятността киберпрестъпници да започнат да използват тези уязвимости.

Проблемът се задълбочава, когато устройствата са свързани към интернет и някои от наличните услуги използват връзката. Затова Apple и други производители насърчават потребителите да преминат към по-новите им продукти.

Коментар