CETIN Group обяви близо 11% ръст на приходите за 2022 г.

CETIN Group отчете ръст в приходите и печалбата за финансовата 2022 година
(снимка: CETIN Group)

Операторът на телекомуникационна инфраструктура CETIN Group, свързан с бранда Yettel у нас, обяви консолидираните си финансови резултати за 2022 г. Групата, която работи на пазарите в Чешката република, България, Сърбия и Унгария, отчита 10,8% увеличение на приходите (без международния гласов транзит) в сравнение с миналата година.

Общите приходи на CETIN Group, без да се включва международният транзит, достигат 889 млн. евро. EBITDA (печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация) се увеличава с 4,8 % до 631 млн. евро.

CETIN Group продължава да инвестира в нови технологии на всички пазари, на които оперира – капиталовите инвестиции (CAPEX) на Групата достигат 369 млн. евро през 2022 г., което е с 23 % повече в сравнение със същия период на миналата година. Тази тенденция отразява големите инвестиции в разгръщане на 5G мобилни мрежи и разширяване на оптичната мрежа в Чешката република.

„Добрите ни финансови резултати през 2022 г. се дължат на нарастващото търсене на нашите услуги за свързаност, както в безжичния, така и в кабелния сегмент. Повишеното ниво на инвестициите и по-нататъшното разгръщане на водеща мрежова инфраструктура ни позволиха да предоставим пълен набор от високоскоростни и надеждни комуникационни услуги на нашите клиенти на едро”, заяви Юрай Шедиви, главен изпълнителен директор на CETIN Group.

Миналата година CETIN Group успешно навлезе на пазара на еврооблигации, като пласира петгодишна необезпечена първостепенна облигация в размер на 500 млн. евро. Групата също така приключи сделката, при която базираната в Сингапур глобална инвестиционна компания GIC придоби 30% дял в CETIN Group.

Коментар