Холандски град си инсталира соларен тротоар

Соларният тротоар в Грьонинген ще генерира 55 000 kWh електроенергия годишно, за да захранва кметството (снимка: Platio)

Унгарската компания Platio изгради фотоволтаичен тротоар в Грьонинген, Холандия, като част от проекта на Европейския съюз „Making City”. Соларната настилка е устойчива на механични увреждания и се простира на 400 квадратни метра.

„Нашата технология е разработена така, че да не се появяват микропукнатини в слънчевата клетка и да няма влияние върху производителността”, казва Хелга Русак, маркетинг мениджър в Platio, цитирана от PV Magazine. „Това правило е валидно при използване по предназначение, т.е. ако соларното паве Platio не е подложено на натиск от повече от 2 тона. Следователно е безопасно да се ходи по него”.

Соларната пътека се състои от 2544 „павета”. Тротоарът ще генерира 55 000 kWh електроенергия годишно, за да захранва кметството на Грьонинген. Соларните павета са направени от четири монокристални клетки с мощност 21,5 W и ефективност 21,8%.

Всяка клетка е с размери 158,75 на 158,75 мм, докато цялостното соларно „паве” за настилката е с размери 353х353х41 мм и тежи 6,5 кг. Модулът е покрит с 10-милиметрово закалено опалово стъкло, а рамката му е изработена от рециклиран полимерен композит. Всяко блокче е с 5 години гаранция.

Соларните павета са подходящи не само за тротоари, но и за други настилки, тераси, алеи и велосипедни трасета и др. По повърхността на фотоволтаичните блокчета могат да се движат превозни средства с тегло до осем тона.

„Соларните павета са двойно по-устойчиви, защото не само осигуряват зелена енергия, но и са направени от рециклирана пластмаса”, казва Филип Бруксма, енергиен съветник в община Грьонинген. „И използват двойно пространството: слънчевата пътека генерира електричество, докато хората могат лесно и безопасно да ходят по нея. Това е пример как може да се използва пространството в града по интелигентен и устойчив начин”.

Ефективността на системата се наблюдава чрез софтуерно приложение. Когато тротоарът беше открит на 24 март, по данни от измерванията, той е произвел достатъчно електричество, за да захранва 47 холандски къщи в рамките на деня.

Коментари по темата: „Холандски град си инсталира соларен тротоар”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Тва е поредната тъпня на писара под мен…

  2. Фофу

    Дано почнат да се сещат, че ако покрият тротоарите, велоалеите И шосето ще спестят от износване, снегопочистване и т.н. Ще намалеят катастрофите от водни и снежни поднасяния, а пешеходците и велосипедистите ще движат на сухо.

Коментар