Топ-суперкомпютърът на Източна Европа е в Москва

В Московския държавен университет е изграден най-мощният суперкомпютър в цяла Източна Европа, обяви “Отворени системи”. На презентацията на изчислителния гигант присъства и президентът на руската федерация Дмитрий Медведев.

Московският държавен университет провежда множество различни изследвания за нуждите на стратегически отрасли на руската икономика. Всички те са невъзможни без високопроизводителни изчислителни системи.

В университета вече има няколко суперкомпютъра. С нарастването на нуждите от изследвания обаче се е стигнало дотам, че днес те са недостатъчни.

Новият суперкомпютър заема 12-то място в ноемврийското издание на световната класация на суперкомпютрите Топ 500. В същата класация на 5 място е обявеният наскоро суперкомпютър “Млечен път” на Националния университет по отбранителни технологии (NUDT) на Китай.

Създаването на московския суперкомпютър е най-мащабният проект в руската практика със суперкомпютри и то не само от гледна точка на чудовищната му производителност, но и от гледна точка на иновациите. Машината е първата хибридна система от такъв мащаб в Русия и Източна Европа: в нея са използвани три вида процесорни архитектури.

Пиковата производителност на суперкомпютъра “Ломоносов” е 420 терафлопса, а средната производителност е 350 терафлопса. Ефективността му се изчислява на 83%. Процесорът, използван за основния вид изчисления, е Intel Xeon X5570. Машината има оперативна памет от 56576 гигабайта.

Коментари по темата: „Топ-суперкомпютърът на Източна Европа е в Москва”

добавете коментар...

  1. -

    И от кога на терафлопите им казват терафлопси?

Коментар