Умни технологии променят парадигмата при смартфон батериите

Флагманът X90 Pro разчита на умна батерия от 4870 милиампера с двуклетъчна технология, която благоприятства по-дългия ѝ живот (снимка: vivo)

Въпреки множеството подобрения в смартфоните, новите устройства имат своята ахилесова пета: животът на батерията. Докато „не толкова умните” телефони лесно биха издържали между четири дни и седмица, в днешно време е немислимо един смартфон да издържи повече от два дни без зарядно при умерено използване.

Бързото изразходване на батерията е напълно разбираемо, като се имат предвид големите и ярки екрани, мощните процесори и бързия интернет, които изискват голямо потребление на енергия. Но дали тази парадигма подлежи на промяна, така че потребителите да използват спокойно устройствата си, без да се притесняват, че всеки момент ще им падне батерията?

Китайският производител на смартфони vivo сподели своята визия по тези въпроси, малко след като лансира най-новия си флагман – X90 Pro, който въвежда редица умни технологии в лесен за използване пакет, подсилен със сертификат за безопасно зареждане от TÜV Rheinland.

Според проучване на Делойт за потребителските тенденции, след цената на устройството, те се интересуват най-много от живота на батерията. Екипът на vivo в Австрия е извършил собствено пазарно проучване, в което 61% от анкетираните признават, че страдат от номофобия, т.е. изпитват тревожност, когато батерията на телефона им падне под 10%, а 87,4% ясно заявяват, че биха предпочели производителите на смартфони да обръщат по-голямо внимание на живота на батерията и скоростта на зареждане.

Ето защо R&D отделът на vivo набляга на дългия живот на батерията при разработване на X90 Pro. Новият смартфон разчита на умна батерия от 4870 милиампера с двуклетъчна технология, която благоприятства по-дългия ѝ живот, тъй като значително намалява напрежението в сравнение с едноклетъчните модули. Въпреки че батерията е с голям капацитет, X90 Pro запазва елегантната форма, с която потребителите са свикнали, благодарение на непрекъснатото миниатюризиране на другите компоненти на смартфона.

С предоставеното 120W кабелно зарядно X90 Pro може да достигне 50% капацитет на батерията за приблизително 8 минути. А потребителите, които искат да заредят устройството си до 100%, трябва да изчакат по-малко от 25 минути. За допълнително удобство X90 Pro може да бъде поставен на станция vivo 50W Vertical Wireless FlashCharge, която зарежда напълно смартфона за около 50 минути.

Подобни постижения са възможни не само заради дизайна на батерията и технологията за зареждане, но и чрез постоянно усъвършенстване и подобрения по отношение охлаждането на смартфона. Новият флагман на vivo използва система за охлаждане с парна камера с повърхност от 4002 кв.мм. Тя е с една трета по-голяма от тази на предшественика му, което позволява по-добър контрол на температурата, дори по време на бързо зареждане.

X90 Pro използва система за охлаждане с парна камера с повърхност от 4002 кв.мм
(снимка: vivo)

Загряването на смартфона по време на интензивни игри, когато чипсетът работи с по-голямо натоварване, се овладява по-лесно, благодарение на позлатената подрамка, която намалява външната температура на устройството с около 2 градуса по Целзий.

Безопасността при употребата на смартфон устройства също е приоритет за vivo. Както всеки друг флагман на бранда досега, X90 Pro е преминал през редица строги тестове, за да получи сертификат от TÜV Rheinland след изпълнението на 24 предварително зададени условия за сигурност. Мониторингът на батерията, веригите за зареждане, защитата от прекомерно напрежение, защитата на портовете, кабелът и адаптерите за зареждане са подложени на строг контрол, за да се гарантира, че смартфонът е безопасен за използване от потребителите.

Освен че предоставя повече от висок капацитет и бързо време за зареждане, X90 Pro е издръжлив. Резултатите на vivo показват, че батерията на X90 Pro може да претърпи 1460 пълни цикъла на зареждане, като същевременно запазва 80% от общия си капацитет.

Като една от малкото компании, които все още предоставят адаптери за зареждане в комплекта за продажба на дребно, си струва да отбележим, че адаптерът от 120W в комплекта на X90 Pro е универсален и разполага с различни изходи за зареждане, така че може да се използва за лаптопи, таблети, телефони и слушалки.

Не на последно място, vivo X90 Pro е устройство, което е насочено и към любителите фотографи. То съчетава технологията за бързо зареждане с USB 3.2, стандарт за удобство при трансфер на данни, който позволява бързото прехвърляне на големи снимки и видеоклипове от смартфона към лаптоп или компютър.

Коментар