Прогнозират двуцифрен спад в продажбите на лаптопи през 2023

Около 33,9 милиона лаптопа са пуснати на световния пазар през първото тримесечие
(снимка: CC0 Public Domain)

Анализаторите предупреждават за двуцифрен спад в доставките на лаптопи през 2023 година. Новата прогноза е в унисон с влошената ситуация на целия пазар на компютри и информационни технологии, според докладите на няколко изследователски компании.

След рязък спад през януари-март 2023 г., глобалните доставки на лаптопи ще се върнат към тримесечен ръст през април-юни, прогнозира TrendForce. Експертите обаче предупредиха, че годишната динамика ще остане отрицателна. Освен това, поради продължаващите негативни фактори, пазарът на лаптопи вероятно ще претъпри двуцифрено намаление за цялата година.

Според оценки на TrendForce, около 33,9 милиона лаптопа са били пуснати на световния пазар през първото тримесечие. Това е с 13% по-малко от предходното тримесечие и с 39% по-малко от същия период на миналата година.

Като основна причина за спада експертите цитират продължаващите икономически проблеми, които ограничават потребителската активност и възпрепятстват продажбите на лаптопи на фона на усилията, положени в каналите за дистрибуция, за елиминиране на запасите от устройства.

В опит да компенсират натиска на непродадения инвентар, брандовете за персонални компютри намалиха обемите на ODM поръчките към своите договорни партньори – производители на преносими компютри. TrendForce вярва, че предприетите мерки ще дадат резултати през второто тримесечие на 2023 г.

Като се има предвид очакваното отслабване на излишъка, анализаторите прогнозират възобновяване на тримесечния растеж в доставките на лаптопи. Предполага се, че доставките през април-юни ще се увеличат с 11% спрямо януари-март и ще бъдат на ниво от 37,63 милиона единици. Но в сравнение със същия период на 2022 г., когато доставките на лаптопи достигнаха 45,7 милиона броя, намалението ще бъде почти 18%.

Въпреки че промоциите, планирани от доставчиците на компютри през втората половина на годината, може да имат положително въздействие върху пазара, TrendForce смята, че те едва ли ще бъдат достатъчни, за да обърнат негативната тенденция. Тъй като компаниите и бизнесите искат да намалят разходите си, включително за обновяване на компютърния парк, анализаторите очакват глобалните доставки на лаптопи да намалеят с 13% през 2023 г.

По-рано през март анализаторите от IDC понижиха перспективите си за компютърната индустрия, позовавайки се на макроикономически проблеми и общо отслабване на потребителското търсене. За 2023 г. експертите очакват спад в предлагането на настолни компютри, лаптопи и таблети с 11,2%, до 403,1 млн. броя, което е под нивото от 2019 г. Обемът на доставките на традиционни компютри ще намалее с 10,7%, до 260,8 милиона единици.

Възстановяването може да започне през 2024 г. Според прогнозите на IDC, доставките на персонални компютри и таблети ще нараснат с 3,6%, в сравнение с 2023 г., и ще достигнат 417,7 милиона единици, като отново ще надвишат стойностите отпреди пандемията.

Коментар