Бош и ТУ-София откриха иновативна лаборатория

Откриването на иновативна лаборатория в ТУ – София е етап от започналото през 2022 г. десетгодишно сътрудничество между образователната институция и Бош Инженеринг Център София (снимка: Михаела Катеринска / предоставена от Бош)

Бош Инженеринг Център София и Технически университет – София откриха иновативна лаборатория за студентите от специалност „Интелигентни системи и изкуствен интелект”. Тя е финансирана и напълно оборудвана технологично от компанията, а материалната база е предоставена от университета.

„Пример за сътрудничество между бизнеса и науката е съвместната ни работа с Бош Инженеринг Център София. Това създава нова парадигма за повече проектно ориентирано обучение, което е прицелено в бъдещето”, каза деканът на Факултета по индустриални технологии (ФИТ) към Техническия университет – София проф. дн инж. Георги Тодоров при откриване на лабораторията.

„Битката в сферата на технологиите е за постигане на световно ниво. А достъпът до иновативни технологии е особено важен елемент за гарантиране на качествено обучение и развиване на практическите умения на студените”, допълни проф. Тодоров.

Създаването на лабораторията е в рамките на започналото през 2022 г. десетгодишно сътрудничество между образователната институция и немската компания. В резултат на добрата съвместна работа е разкрита и новата специалност „Интелигентни системи и изкуствен интелект” във ФИТ, в която вече се обучават над 70 първокурсници. Това е една от първите подобни учебни програми във висше учебно заведение у нас, осъществени с подкрепата на водеща световна компания.

Над 70 първокурсници вече се обучават в новата специалност „Интелигентни системи и изкуствен интелект” във Факултета по индустриални технологии на ТУ – София
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Специалисти на Бош Инженеринг Център София участват активно в разработване и усъвършенстване на учебната програма на специалността „Интелигентни системи и изкуствен интелект”, с цел студентите да получат практически знания и умения чрез прилагане на иновации и технологии. Като пример може да се посочи практическият модул „Интелигентни технологии за автомобилната индустрия”, който вече е част от учебния план.

Константин Конов, главен изпълнителен директор на „Роберт Бош” България, подчерта необходимостта от създаване на такива условия за студентите, че да не им се налага да търсят обучение в чужбина. Според него, съчетанието на добро образование и солидна практическа подготовка, подкрепена от компании като Бош, ще допринесат за развитието на кадри в сферата на технологиите и изкуствения интелект.

„За по-малко от пет години от създаването на инженерния център Бош се превърна във водеща високотехнологична компания в България, с над 600 софтуерни специалисти. За нас партньорството с университетите е от жизненоважно значение за развитието на бизнеса ни. Най-бързо и лесно установихме сътрудничество с Техническия университет”, сподели Конов.

„В лабораторията няма да видите супер футуристични уреди, каквито има в рекламните клипове на хай-тек компаниите, но тук има всичко необходимо за обучение на студентите на световно ниво, което отговаря на стандартите на Бош. Планираме да развиваме връзките и с други университети в страната, защото това е бъдещето”, каза още Конов.

Лабораторията е оборудвана с всичко необходимо за обучение на студентите на световно ниво
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Людмил Мутафчиев, ръководител на инженерен отдел в Бош Инженеринг Център София, поясни, че лабораторията предлага условия, които са максимално близки до реалната работна среда, в която инженерът трябва да си свърши работата с типичните за автомобилната индустрия инструменти, вкл. софтуер и техника. В лабораторията са налични компютри, специализирана измервателна техника, развойни китове и др., които се използват в реалния работен процес, допълни Мутафчиев.

Събитието е важно за новата специалност и за ТУ – София, подчерта ректорът на висшето учебно заведение проф. дн инж. Иван Кралов. Той се обърна към присъстващите студенти с думите, че това е „ един страхотен ден за ТУ – София и за техническото висше образование в страната”. Откриването на тази лаборатория може да служи като иновативен пример и модел за реализация на висшето техническо образование с подкрепата на бизнеса.

Новата интердисциплинарна специалност е в съответствие със съвременните изисквания на пазара на труда, на световните тенденции във висшето образование и най-вече – на изискванията на бизнеса,  подчерта ректорът на ТУ – София. Той пожела успехи и сбъднати мечти на студентите, „защото инженерите превръщаме това, което мечтаем в реалност”.

Лабораторията предлага условия, които са максимално близки до реалната работна среда
(снимка: Михаела Катеринска / предоставена от Бош)

Студентите по новата бакалавърска програма на ТУ – София ще учат по програма, която ще им гарантира задълбочени познания по компютърни науки и математика, необходими за практическото приложение на изкуствения интелект (AI) и запознаване с най-актуалните технологии в областта на индустрията и информационните технологии.

Студентите, които успешно завършат новата специалност, ще могат да започнат кариера във високотехнологични компании, разработващи иновативни технологии и продукти в областта на AI, роботиката и различни клонове на индустрията.

Рада Станева

Рада Станева

Коментар