Arm процесорите ще превземат четвърт от РС-тата до 2027 г.

Процесорите с архитектура Arm ще навлязат осезаемо в персоналните компютри
(снимка: Microsoft)

Само след няколко години делът на процесорите, съвместими с Arm архитектура, може да нарасне до 25% сред персоналните компютри, сочи пазарна прогноза на изследователската компания Countepoint Research.

Към днешна дата Apple има най-голям успех в популяризиране на Arm в персоналните компютри, заемайки 90% от сегмента. Други производители също активно ще приемат архитектурата Arm, в резултат на което делът ѝ в PC сегмента ще нарасне до 25% към 2027 г. от сегашните приблизително 14%, сочи анализът на Counterpoint Research.

Разбира се, поддръжката на популярни операционни системи и приложения като Windows и Office365 значително ще повлияе на темповете на разширяване на дела на лаптопите, съвместими с Arm. До края на тази година процесорите с архитектура Arm могат да заемат 15% от в PC сегмента, през следващата година техният дял ще нарасне до 18%, а още през 2025 г. те ще преодолеят летвата от 21%.

В същото време Arm ще повлияе както на процесорите на Intel, така и AMD, отбелязват анализаторите. Очаква се до 2027 г. делът на Intel да намалее от 68% на 60%, а на AMD – от 16,7% на 14,4%.

Силните страни на процесорите с архитектура Arm включват гъвкавост при конфигуриране на функционални блокове по време на проектирането и ниска консумация на енергия. Първото предимство позволява създаване на високоспециализирани процесори за изпълнение на определен набор от задачи. Второто предполага разработка на компактни устройства с висока автономност по отношение на захранването.

Процесорите, съвместими с Arm, често се използват в хибридни лаптопи и таблети, които имат приличен живот на батерията и са тънки. Популярни ще станат и миниатюрните компютри, които наподобяват по размери флашка или модем и се свързват към USB порт.

Counterpoint Research определя устройствата за виртуална и добавена реалност като друга обещаваща област за приложение на процесори с архитектура Arm. В случая е необходимо да се комбинират висока автономност и прилична производителност, а в това отношение Arm процесорите нямат равни.

Коментар