Биткойн превиши $30 хиляди за първи път от 10 месеца

Цената на биткойн продължава да расте уверено в последните седмици
(снимка: CC0 Public Domain)

Биткойн, една от ключовите криптовалути в света, поскъпна до над 30 000 долара за първи път от 10 месеца, продължавайки стабилния си растеж. Инвеститорите повишават ставките, надявайки се, че Федералният резерв на САЩ скоро ще спре агресивната кампания, която включва затягане на паричната политика.

В азиатската търговия цената на биткойн достигна вчера $30 438, поскъпвайки с 2%. От началото на месеца криптовалутата е поскъпнала с приблизително 6%, след като през март курсът ѝ се покачи с 23%, отбелязва Ройтерс.

Втората по големина криптовалута, етериум, поскъпна с 0,75% – от $1925,80 до $1942,50. Крипто-инвеститорите очакват с нетърпение надграждането на блокчейна етериум, тъй като заложените в момента 33 милиарда долара могат да бъдат изтеглени от протокола в портфейли или на борсата и търгувани.

Някои дори се опасяват, че това може да срине обменния курс. Актуализацията на софтуера ще позволи на притежателите на етериум да осребрят монети, които са били блокирани в мрежата през последните три години в замяна на лихва.

Покачването на цената на криптовалутите последва доклада от петък за състоянието на „неселскостопанския” сектор на икономиката, според който работодателите поддържат висок процент на наемане през март – това показва, че икономиката на САЩ все още е устойчива.

В допълнение, сътресенията в банковия сектор, причинени от колапса на Silicon Valley Bank, засилиха очакванията на пазарните участници, които смятат, че Фед едва ли ще повиши значително лихвите в дългосрочен план, тъй като се надява да облекчи тежестта на сектора.

Според експертите на CMC Markets, причината за ръста на криптовалутите е оптимизмът на търговците по отношение на паричната политика на централните банки.

Коментар